Furjan: Vladine mjere smanjit će rizike, očekujem i da će cijene padati

13.03.2023.

19:19

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Mihael furjan

Mihael furjan

Foto: Dnevnik / HRT

Vlada je predstavila novi paket mjera za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata. Vrijedan je 1,7 milijardi eura. O mjerama je u Dnevniku HTV-a govorio Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. 

O Vladinim mjerama


Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je kako će Vladine mjere smanjiti rizike i omogućiti poslodavcima da bolje planiraju svoje troškove energije i omogućit će lakše poslovanje.

- Mjere nama ne bi bile potrebne da govorimo o uobičajenim fluktuacijama cijene energije od 20-50%-. Mi smo lani u rujnu doživjeli da su cijene energije skočile 500-600%. To je ono što niti jedan poslodavac ne može preživjeti i raditi na normalan način. To se reflektiralo na inflaciju i na manju konkurentnost hrvatskih poduzetnika, odnosno onih poduzetnika koji plaćaju veću cijenu energije, istaknuo je Furjan.

Hoće li cijene padati?


O činjenici da inflacija usporava, u veljači je bila 11,9%, no da prosječni građanin ništa ne osjeća od toga usporavanja. Furjan je rekao kako je vjerojatno razlog u tome što građani prvenstveno vide cijenu hrane.

- Rast cijena prehrambenih proizvoda je nešto veći i uobičajeno je da postoji inercija u rastu cijena, usporeni rast i naknadni rast. Mi očekujemo i vidimo u ostalim zemljama EU-a i SAD-u da dolazi usporavanje i vidimo da padaju cijene energije i sirovina. S nekim vremenskim odmakom i mi ćemo vidjeti i niže cijene u našim dućanima, dodao je.

- Vidimo da neke trgovine, da neke kompanije promoviraju kako ne dižu cijene. Zapravo će tržišna utakmica odraditi svoje. Uvjereni smo da građani trebaju donositi odluke kao i poslodavci. Znači ako poslodavac nije zadovoljan cijenom ili kvalitetom traži drugog dobavljača. To je ono što građani trebaju napraviti. Ako im je cijena kave negdje previsoka trebaju prošetati i otići tamo gdje im je jeftinija, objasnio je Furjan.

HUP želi manji porez na dohodak i veći neoporezivi dio plaće


HUP zagovara izmjenu porezne politike, traži smanjivanje poreza na dohodak, podizanje neoporezivog dijela plaće i premijer je spreman razgovarati o toj temi.

- Prije gotovo godinu dana dali smo prijedloge za određene porezne mjere i promjene. Željeli bismo da se rastereti rad, da imamo manje poreze na rad i mislimo da taj veći raspoloživi dohodak će omogućiti veću potrošnju i dugoročno veće prihode države, ali i veću konkurentnost hrvatskih poduzetnika, rekao je Furjan.

- Plaće treba ugovarati u bruto iznosu i država to može i definirati na taj način da sve rasterećenje ostane radniku, dodao je.

O porezu u turizmu


Govoreći o porezu u turizmu gdje jedan dio iznajmljivača zarađuje veliki novac, a malim iznajmljivačima je to gola egzistencija Furjan je rekao kako HUP nikad nije predložio uvođenje novog poreza.

- HUP smatra da se treba plaćati isti porez za istu razinu dohotka. Ako netko ima dohodak od 1000 eura mjesečno treba platiti isti porez kao što plaća i onaj drugi koji ostvaruje 1000 eura u nekom drugom zanimanju ili različitoj pravnoj formi - rad, nesamostalni rad, paušalni obrt, iznajmljivanje. Ako netko zarađuje isti dohodak treba platiti isti porez. Mi se zalažemo za pravednost i mislimo da je to u redu, rekao je završno Furjan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!