Globalna trgovina vinom na rekordnoj razini u 2022.

21.04.2023.

12:26

Autor: IMS/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Globalna trgovina vinom dosegnula je u 2022. godini rekordnu vrijednost zahvaljujući snažnom rastu cijena koji je nadoknadio smanjeni obujam prodaje, priopćila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

Globalni izvoz vina porastao je lani na 37,6 milijardi eura, potaknut 15-postotnim rastom cijena, pokazalo je izvješće OIV-a.

Na izvoz vina iznimno su lani utjecali visoka inflacija i globalni problemi u opskrbnom lancu zbog kojih je pomorski prijevoz značajno usporio, istaknuli su.

Potrošnja se smanjila za 1%, na 232 milijuna hektolitara.

OIV je istodobno blago snizio procjenu lanjske proizvodnje, s 259,9 milijuna na 258 milijuna hektolitara, što bi još uvijek značilo da se smanjila za 1% u odnosu na 2021. godinu.

Troškovi proizvodnje i distribucije naglo su poskočili zbog rata u Ukrajini i energetske krize koja ga je pratila i zbog poremećaja u globalnim nabavnim lancima, objasnili su u OIV-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!