Hajdaš Dončić o Fortenovi: Dobio sam izvještaj SOA-e

11.11.2022.

10:04

Autor: Poligraf/V.K./HR/HRT

Fortenova

Fortenova

Foto: HTV / HRT

Damir Habijan iz HDZ-a, u emisiji Poligraf urednika i voditelja Mislava Togonala, istaknuo je kako je Sberbanka još uvijek nositelj dionica naše najveće prehrambene i trgovačke kompanije čija prava s obzirom na sankcijski režim miruju.

- Istražuje se sve što se tiče transakcije. Fizička osoba niti je zatražila dozvolu od nadležnih tijela niti ju je dobila, a nije ni izvršen nikakav prijenos vlasništva sa Sberbanke na fizičku osobu, istaknuo je.

Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a rekao je kako je zatražio i dobio izvještaj sigurnosno obavještajne službe.

- Fortenova utječe između 2 do 3 posto na ukupan BDP Hrvatske. Veliki broj nekretnina, zemljišta, izvorišta vode je u vlasništvu koncerna što znači da to ima utjecaj na razne grane u ekonomiji Hrvatske, Slovenije i BiH, rekao je i dodao kako izvještaj SOA-e služi kao analitički alat premijeru koji je 98 posto odgovoran za funkcioniranje države, služi i jedan posto predsjedniku da bude obaviješten, a služi i jedan posto Odboru za nacionalnu sigurnost.

Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta naglasio je kako Hrvatska ne upravlja svojim mirovinskim fondovima već to rade strane kompanije, a jedna od njih je i AZ fond Allianz.

- Allianz je 2010. godine kupio tvrtku u Rusiji. On je u Njemačkoj u istu uložio do sada oko milijardu i 500 milijuna eura. Kada su počele sankcije oni su krenuli u spašavanje svog kapitala, rekao je i dodao kako Allianz nema od nedavno odnose sa Sberbankom i u ovom što se sada dogodilo Allianz je išao čuvati svoje interese.

Kazao je kako pouzdano zna da su iz Vlade RH zvali u Allianz, ali im se predsjednik uprave nije htio javiti. Zapitao se kako je to moguće.

Habijan govori kako su mirovinski fondovi provodili dubinsko snimanje Fortenove.

- Vlasnička struktura Fortenove je preslika onog što je Ivica Todorić radio i od koga je uzimao kredite. No treba se vidjeti što je Lex Agrokor donio. Kada se postavljala uprava Agrokor je imao 7,8 milijardi eura duga. Omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je 30 puta veći, naglasio je i dodao kako je u godinu dana koliko je bila izvanredna uprava došli smo na tržišne osnove.

Naglasio je kako je danas Fortenova tvrtka koja uspješno posluje.

Spajić je rekao kako je u Hrvatskoj sve opljačkano po zakonu i zato nitko nikada nije odgovarao.

Hajdaš Dončić je naglasio da ono što je po zakonu ne mora biti i etika u poslovanju. Dodao je kako ekonomija nije kemija da se može u strogo kontroliranim uvjetima predvidjeti rezultati.

- Fortenova je strateška tvrtka za RH, govori Spajić.

Habijan je naglasio kako je Lex Agrokor osigurao da ne dođe do masovnih otkaza, da se spasi turistička sezona, da se isplate mali dobavljači te da se zaštiti nacionalna kompanija.

- Druga je stvar vlasničke strukture koja je preslika vlasničke strukture bivšeg vlasnika, rekao je. Te dodao kako je u registru Sberbanka još uvijek vlasnik udjela.

Hajdaš Dončić je istaknuo kako u prvom kvartalu sljedeće godine koncernu na naplatu stiže oko milijardu eura obveza koje imaju. Kako kaže, netko će to morati refinancirati i to će biti ključno za Fortenovu.

- Ja sam zagovornik „vidljive ruke države”. Posljedice neoliberalnog kapitalizma su učinile negativni otisak na nacionalna gospodarstva gdje su multinacionalne korporacije postale, na žalost, jače od države, rekao je.

Spajić dodaje kako je problem Hrvatske, što s novcem poreznih obveznika saniramo probleme i onda to prodamo 10 puta jeftinije nekom drugom.

- To smo napravili s bankama, pa s Inom, pa Agrokorom. Što se tiče naših politika posljednjih 20 godina, to su za njih vrhunski potezi. Uvijek se oko toga određeni krug ljudi obogati, a sirotinja postane još veća sirotinja. Kod nas će se to i dalje dešavati dok se ne promijeni mentalni sklop, rekao je.

Hajdaš Dončić smatra da bi svaki građanin Hrvatske, gdje god živio, trebao imati univerzalnu uslugu koju garantira država.

- Univerzalna usluga je električna energija, voda, prijevoz i široko pojasni internet. To je platforma moderne države 21. stoljeća, naglasio je.

Spajić zaključuje kako je Hrvatska ekološki broj 1 u svijetu.

- Svu smo industriju uništili i što se toga tiče mi smo zeleni. Tu se pokazalo i naše pravosuđe, govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!