Bačić: Ni jedno tijelo nije dalo suglasnost za prodaju udjela u Fortenova grupi

07.11.2022.

17:20

Autor: M.Š./HRT

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić rekao je u ponedjeljak da ni jedno državno tijelo u Hrvatskoj i Nizozemskoj nije dalo suglasnost za prodaju udjela u Fortenova grupi istaknuvši da DORH treba utvrditi postoji li osnovana sumnja da je počinjeno djelo kršenja međunarodnih sankcija.

- Ukoliko je došlo do kršenja i nezakonitog postupanja, to ne proizvodi pravni učinak i to ništa neće promijeniti u arhitekturi vlasništva Fortenove. Kako će i na koji način taj epilog biti priveden kraju, hoće li netko odgovarati, tko će ostati bez dionica, biti kažnjen i procesuiran - to bih prepustio nadležnim tijelima za takvo postupanje, rekao je Bačić novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan o informacijama da je Sberbank prodao svoj udjel u Fortenovi bez odobrenja nadležnih tijela RH i Nizozemske.

Upitan je li država ili neko tijelo moglo spriječiti tu transakciju, Bačić je odgovorio: "Ako je nešto napravljeno protivno zakonima Republike Hrvatske, odnosno Uredbi Europske komisije kojom su utvrđene sankcije Rusiji i ako je nešto protiv toga napravljeno između trećih država - nije jasno kako bi hrvatske vlasti  mogle spriječiti samu transakciju".

Ako transakcija predstavlja klasično kršenje sankcija, onda neće imati pravni učinak u RH

- No koliki će ona pravni učinak proizvoditi za pitanja vlasništva i poslovanja Fortenove je drugo pitanje. Ako je takva transakcija napravljena, a predstavlja klasično kršenja sankcija, onda neće imati pravni učinak u RH, istaknuo je.

Bačić smatra kako DORH treba utvrditi postoji li osnovana sumnja da je počinjeno djelo kršenja međunarodnih sankcija.

- DORH je ovlašten, ukoliko utvrdi da je do nečega doista došlo, ići će u postupak koji je zakonom predviđen, kazao je.

Naglasio je kako je na sjednici Predsjedništva HDZ-a jasno naglašeno da treba poslati poruku da Fortenova u operativnom poslovanju funkcionira normalno. "To je zaposlenicima Fortenove, njihovim dobavljačima i kupcima iznimno važno", rekao je Bačić.

Podsjetio je da je vlasništvo u Fortenovi odredio bivši vlasnik Agrokora. No zbog činjenice da je u jednom trenutku Agrokor došao pred stečaj, Vlada RH je reagirala na temelju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemske važnosti za RH. Tim zakonom, naglasio je Bačić, očuvana su radna mjesta i u Hrvatskoj i u regiji, svi mali dobavljači su u cijelosti obeštećeni kao i svi mikro i srednji poduzetnici te OPG-ovi, a u najvećem dijelu i veliki dobavljači koji su bili i vjerovnici.

Banke ili fondovi koji su davali bivšem vlasniku kredite, u onom omjeru u kojemu su ti krediti bili u visini duga - postali su vlasnici.

Nadležne institucije provjeravaju je li došlo do kršenja sankcija

- U ovom trenutku nadležne institucije provjeravaju je li došlo do kršenja sankcija zbog toga što je Sberbank, kao ruska banka, bio pod režimom tih sankcija. Premda je sankcijski režim EU-a donesen u srpnju, na intervenciju Vlade RH ostavljena su tri dodatna mjeseca kako bi se riješilo pitanje vlasništva i udjela Sberbanka, kazao je Bačić.

Istaknuo je i da su hrvatske institucije i Ministarstvo financija RH sudjelovali u davanju odobrenja mirovinskim fondovima da preuzmu 43 posto dionica Sberbanka, a u posljednjem trenutku Allianz ZB, kao jedan od mirovinskih fondova, od toga je odustao.

Bačić je kazao i da se u međuvremenu pojavila informacija da je Sberbank prodao svoj udjel bez odobrenja nadležnih tijela RH i nadležnih tijela Nizozemske.

- U ovom trenutku ni jedno državno tijelo u Hrvatskoj i Nizozemskoj nije dalo suglasnost za to. Iz svih naših saznanja takva bi transakcija bila nezakonita, tj. kršila bi režim sankcija koji je određen Rusiji, poručio je.

Potpredsjednik HDZ-a je, upitan o sutrašnjoj sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća, ponovio da se radi o "igrokazu koji ničemu ne služi". Smatra da se pokušava, preko pojedinih osoba koje su spremne sudjelovati u tom igrokazu, nanijeti političku štetu HDZ-u, Vladi i vladajućoj većini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!