Skuplja stočna hrana, stočari u problemima

28.08.2021.

20:22

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT

Pomoć za obnovu poljoprivrednih potencijala nakon potresa

Pomoć za obnovu poljoprivrednih potencijala nakon potresa

Foto: HTV / HRT

Zbog dugotrajne suše, elementarnih nepogoda i poremećaja na tržištu cijene su stočne hrane posljednjih mjeseci znatno poskupjele. To je najviše pogodilo stočare jer su cijene mlijeka i mesa ostale uglavnom nepromijenjene. Tovljači upozoravaju kako posluju s gubicima i to ne mogu dugo izdržati.


Idilična slika na pašnjaku obitelji Dušek u Velikom Grđevcu. 350 krava, teladi i bikova, veći dio u tovu, a manji u sustavu krava-tele. No računica, kažu ovdje, nije nimalo idilična.

- Kuruz je po dvije kune, pšenica je otišla na dvije kune, a bikovi su 15 kuna, to je totalno neisplativo - ne možemo se pokrit i budemo vjerojatno prestali s tovom – izjavio je Antun Dušek, Veliki Grđevac.

Mladi stočar Antonio Dušek upozorava da zbog poskupljenja i ostalog repromaterijala nema razloga za optimizam.

- Cijena repromaterijala je otišla gore - metar uree je 360 kuna, prošle godine u ljeto je bio 160, to vam je znači poskupljenje ne za 50 nego za 200%, otrovi, pesticidi, prije dva mjeseca samo kupio - 600 kuna je bio sad je 900 – kaže Antonio.

I potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Zvonimir Širjan upozorava na neodrživo stanje. Iako analitičari tvrde da će lančanom reakcijom poskupjeti i meso, on ne misli tako.

- Mi ne vidimo da je na vidiku poskupljenje. Naša konkurencija je unutar Europe srušila i cijenu kod svinja, kod junadi se to jedva održava. Masovno će se zatvarati farme ako se ne iznađe neki model dali je to povećanje prodajne cijene ili pomoć od Europe ili države – kaže Širjan.

- Mali ljudi već odustaju i ja budem lagano, polako budem smanjivao stoku jer od stoke nema ništa. To vam je robija – priznaje Antonio Dušek.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ističu da bi Ministarstvo sada u krizi trebalo što više državnog poljoprivrednog zemljišta ponuditi na korištenje stočarima kako bi sami proizveli što više stočne hrane jer to im je jedini spas s obzirom na to da će se dobar dio žitarica izvesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!