Na poljima ludbreškog dijela Podravine vadi se hren. To je ujedno jedina poljoprivredna kultura koja dozrijeva u zimskim mjesecima. Upravo je 'Ludbreški hren' prije nekoliko godina dobio oznaku zemljopisnog podrijetla, a sada je u tijeku i postupak zaštite njegove izvornosti na razini Europske unije.
Na poljima u okolici Sigeca Ludbreškog mir. Jedino je na parceli obitelji Makar radno. Vadi se hren.
- Mi ćemo sve to uspjeti plasirati na hrvatsko tržište. Tako da mogu slobodno reći da bi mogli još više proizvoditi ukoliko bi se ljudi, odnosno budući kooperanti odlučili za proizvodnju, svakako tržišta za hren ima sigurno u Hrvatskoj, rekla je proizvođačica hrena Bojana Makar.
Ludbreški je hren zbog svoje ljutine tražen i u susjednim zemljama, ali proizvedene količine nisu dovoljne ni za naše potrebe.
- Težak je to posao, rudarski posao, ali isplativ je, prije smo imalii puno kooperanata, jer smo mogli garantirati cijenu i hren je bio tražena i još uvijek je tražena roba, nadovezao se Franjo Makar.
Nakon vađenja hren se čisti, suši i pakira. I daleko od toga da se jede samo uz uskrsnu šunku.
- Čak za kolače ide hren. Ono kad se kokos miješa, onda se stavi malo hrena unutra. Naribani hren treba jesti, evo mi smo svi zdravi, jer korona kad je bila, mi smo stalno u hrenu, dišemo taj zrak od hrena i nema prehlade, ustvrdila je radnica Marija.
Hren s ludbreških polja već tri godine ima oznaku zemljopisnog podrijetla i kao takav mora se proizvoditi isključivo na području Varaždinske županije. Nalazi se i na hrvatskoj sortnoj listi, a ovih bi dana u Bruxellesu trebao dobiti i zeleno svjetlo za upis na listu izvornih sorti Europske unije.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!