Hrvati okupirali slovenska skijališta

07:00 / 04.01.2022.

Autor: Ivica Grudiček/T.V./Dnevnik/HRT

Strože mjere na skijalištima

Strože mjere na skijalištima

Foto: Dnevnik / HTV

Počeo je hrvatski skijaški tjedan. Procjenjuje se da će oko 120 tisuća naših sugrađana tjedan provesti na snježnim padinama. Iako su prijašnjih godina Italija i Austrija bile najpopularnije destinacije, zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom mnogi su se odlučili za Sloveniju, gdje mogu skijati svi cijepljeni dvjema dozama, oni koji su preboljeli COVID ili testirani. 

Obvezna COVID potvrda, maska na licu u hotelima i restoranima i možete uživati na slovenskim skijalištima. Hrvati su doslovno preplavili Kranjsku Goru. 

Obitelji Novak nije bilo teško prevaliti 500 kilometara. Stigli su iz Trogira.

- Gužve nije bilo, stigli smo jučer, na skijanje dolazimo svake goidne, doduše najčešće u Austriji ali ove smo godine morali promijeniti a i Kranjsku Goru jako dobro poznajemo, kaže Sonja Novak Mijić iz Trogira.

Uz Dalmatince i Istrane, najviše je ipak Zagrepčana.

- Malo smo se raspitali kakva je situacija s COVID potvrdama i odlučili smo doći u Sloveniju. U Italiji i Austriji su veće restrikscije, ističe Damir iz Zagreba.

- Kranjska Gora je kao iz bajke, sve je tu na dohvat, svi razumiju jezik, prihvaćeni smo tu, puno je Hrvata, dodaje Svjetlana Radić iz Zagreba.

Dvadesetak je tu kilometara skijaških staza - idealno za obitelji s malom djecom.

Snijega i gostiju ima u izobilju. Slovenski su ugostitelji i više nego zadovoljni. Dok su prošle sezone njihovi pobjekti većinom bili zatvoreni, ove se traži - soba više.

- Vrlo smo zadovoljni, počela je sezona sa slovenskim gostima i idemo dalje, došlo nam je rekordno mnogo Hrvata, kaže Aida Kadič, voditeljica hotela.

Ali skijaša bi bilo manje da konkurenti - Italija i Austrija - nisu uveli stroge mjere zbog pandemije. Iako su slovenska skijališta puna, pandemija i dalje prijeti. Samo danas više od tisuću novozaraženih koronavirusom. Stoga je opravdan strah ugostitelja od novog lockdowna.

A i omikron se sve više širi - upozorava slovensko ministarstvo zdravstva. Trenutačno je detektiran u tristotinjak uzoraka.

- Lockdown je uvijek negdje prisutan, to smo naučili u ovih par godina, ističe Kadič.

Pandemiji unatoč Hrvati na skijalištima uživaju i pristojno troše. A i vrijeme im ide na ruku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!