U vinogradima gornjeg Međimurja berba traje već već dva tjedna. Urod je dobar i obilan, očekuje se vino vrhunske kvalitete. Ipak, problema ima - od nedostatka radne snage do žutice vinove loze.
15.09.2025.
20:01
Autor: Ivica Grudiček/M.B./Dnevnik/HRT
U vinogradima gornjeg Međimurja berba traje već već dva tjedna. Urod je dobar i obilan, očekuje se vino vrhunske kvalitete. Ipak, problema ima - od nedostatka radne snage do žutice vinove loze.
Na padinama oko Štrigove ovih se dana čuje žamor i pjesma neumornih vinogradara. Berba je događaj godine koji okuplja obitelji i prijatelje. Obitelj Novak želi je završiti prije jesenskih kiša.
- Brati se treba jer grožđe je zrelo, kišica je pala pa da ne počnu bolesti, nema se kaj čekati. Još dva tjedna i berba je gotova, govori nam Danica Novak iz Banfi.
Obitelj posjeduje dvadesetak hektara vinograda. Godina će biti, kažu - odlična.
- Mislim da će ova godina biti za pamćenje. Ima više od 40 godina da sam zasadio prve vinograde, ali ovako dobru godinu ne pamtim. Lanjska je bila dobra, ali ova će biti još bolja, kaže Boris Novak.
Zvuk kantica i miris svježe ubranih bobica aktualna su kulisa naše najsjevernije županije. Vinogradari su zadovoljni - grožđe je zdravo, ravnoteža šećera i kiselina optimalna.
- Nakon dvije slabije količinski lošije berbe ova je dobra po svemu - i po količinama, po kvaliteti grožđa, a konačno nam i vrijeme ide na ruku, rekao je David Štampar iz Svetog Urbana.
Ipak, prinosi bi bili i veći, no zbog pojave žutice vinove loze, dijelovi vinograda morali su se iskrčiti. To je problem s kojim Međimurci ne mogu nikako izići na kraj.
- Ovo je novi vinograd, ako kažem da ima 6200 trsova, pet godina je star, mi smo u tih godina 1200 trsova morali baciti van i sadimo nove, rekao je Boris Novak.
Iako su strojevi popularni, ove obitelji još se oslanjaju na berače. Ručno je branje dio lokalnog identiteta. Ali težaka je sve manje.
- Strance ne koristimo to će biti zadnja opcija dok još imamo domaćih ljudi koji to žele odraditi, ali i sve više će strojevi se koristiti jer radne snage nema, ustvrdio je David Štampar.
Nakon berbe slijedi zahtjevan proces "podrumarenja". Cilj je proizvesti vrhunsko vino koje Međimurci prodaju od Jadrana do Baltika.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora