HUT: Turizam od Vlade očekuje kompenzacijske mjere

01.09.2022.

11:13

Autor: Hina/HRT

Ilustracija - turisti u Zadru

Ilustracija - turisti u Zadru

Foto: Dino Stanin / Pixsell

S obzirom na veliki doprinos turizma za nastavak brzog rasta gospodarstva, iz Hrvatske udruge turizma (HUT) u četvrtak su poručili da turizam od Vlade očekuje kompenzacijske mjere za povećan trošak energenata za sva društva, neovisno o njihovoj veličini.

Napominjući kako turizam daje snažan doprinos gospodarstvu u ovo izazovno vrijeme, direktor HUT-a Veljko Ostojić kaže da je uspješna turistička sezona zaslužna za nastavak gospodarske ekspanzije, koja premašuje prvotna očekivanja, ali i za snažno punjenje državnog proračuna, što povećava fiskalne kapacitete za djelovanje Vlade u krizi.

- Zbog svoje dokazane stabilizacijske ulogu u gospodarstvu, turizam ne smije ostati zakinut za kompenzacijske mjere s ciljem ublažavanja izrazito negativnog utjecaja višestruko povećanih cijena energenata na poslovanje. Još u lipnju smo simulacijom pokazali da povećane cijene električne energije mogu izbrisati kompletnu dobit sektora smještaja, a od tada su te cijene ponovno višestruko povećane, što znači da nije ugrožena samo profitabilnost i investicijski ciklus već i opstojnost poslovanja, upozorava Ostojić.

Za kompenzacijske mjere koje turizam očekuje, i to za sve turističke kompanije, neovisno o njihovoj veličini, kaže da će definirati okvir unutar kojeg će se donositi poslovne odluke o poslovanju objekata u posezoni, ali i u predsezoni iduće godine.


Kritičan trenutak za turizam 

- Budu li turističke kompanije prisiljene na ranije zatvaranje objekata ove i kasnije otvaranje iduće godine, posebno veće kompanije koje ostvaruju najznačajnije brojke u posezoni u predsezoni, to će se nažalost negativno odraziti na turistički rezultat, ali i na sveukupne gospodarske učinke. To bi u aktualnoj situaciji neizvjesnosti i očekivanja negativnih trendova trebali izbjeći, kaže Ostojić.

Naglašava pritom i da je sada kritičan trenutak za turizam, s obzirom na veliki udio troškova energenata u poslovanju turističkih kompanija, te je stoga važno donijeti ispravne kompenzacijske mjere koje obuhvaćaju cijeli sektor.

Ostojić sve to potkrepljuje podacima o rastu BDP-a u Hrvatskoj od 7,7 posto u drugom kvartalu ove godine, za što kaže da je drugi po visini kvartalni gospodarski rast unutar EU te dvostruko veći rast BDP-a od EU prosjeka.

- Prema ocjenama analitičara, najveća zasluga za nastavak brzog rasta gospodarstva pripada turizmu, a pozitivni efekti još jedne uspješne turističke sezone bit će još vidljiviji u trećem ovogodišnjem kvartalu, iznosi Ostojić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!