Imamo najveću i najmoderniju tvornica baklave u EU

10.09.2021.

16:53

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Tvornica baklave

Tvornica baklave

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Donjem Stupniku otvorena je najveća tvornica baklave u Europskoj uniji. Novouređeni pogon tehnološki je najnaprednija tvornica te vrste, a govovo sve što proizvedu odlazi u izvoz.

Iako tvrtka baklave u Hrvatskoj proizvodi više od 7 godina, zbog povećanja kapaciteta proizvodnje bilo je nužno dosadašnji proizvodni pogon iz Velike Gorice preseliti u veći u Donjem Stupniku. U proizvodnju baklave do sada su uložili više od 5 milijuna eura.

- Možemo se pohvaliti da osim kapacitivno smo sada i po površini i opremljenosti najveća i najmodernija tvornica baklave u Europskoj uniji, istaknula je Emira Jakupović, direktorica tvrtke za Hrvatsku.

Svojim proizvodima opskrbljuju najveće trgovačke lance na svijetu. Godišnje proizvedu 500 tona, odnosno više od 25 milijuna baklava od čega više od 90% odlazi u izvoz.

- Razlog iz kojega smo odabrali Hrvatsku njezin je dobar geografski položaj, luke, bilo je dovoljno radnika za proizvodnju naših proizvoda, objasnio je Constantine Azar, predstavnik vlasnika tvrtke.

- Vlada RH nastavlja podupirati nove privatne investicije. Radimo na unaprijeđenju poslovnog okruženja te ćemo i u narednom razdoblju poticati nova ulaganja u RH koja će biti generator novog rasta, naglasio je Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Baklave u Stupniku trenutačno proizvodi 60-ak radnika, a do kraja sljedeće godine planiraju ih zaposliti još 30.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!