Inflacija u EU usporila u svibnju

16.06.2023.

12:41

Autor: T.D./HRT/Hina

Inflacija u EU usporila u svibnju

Inflacija u EU usporila u svibnju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Inflacija u EU zamjetno je oslabila u svibnju, prateći sporiji rast cijena u eurozoni zahvaljujući pojeftinjenju energije, izvijestio je u petak europski statistički ured.

Na razini EU-a inflacija iskazana harmoniziranim indeksom cijena (HICP) spustila se u svibnju na 7,1 posto, s 8,1 posto u prethodnom mjesecu, izračunali su statističari.

U eurozoni spustila se sa 7,0 na 6,1 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca.

Na mjesečnoj razini cijene su na oba područja bile stabilne, nakon 0,6-postotnog rasta u travnju.

Inflaciju je u eurozoni u svibnju, prema Eurostatovim podacima, zakočio pad cijena energije, za 1,7 posto u odnosu isti prošlogodišnji mjesec. U travnju bila je poskupjela za 2,4 posto.

Do ožujka cijene energije bilježile su na području primjene zajedničke europske valute dvoznamenkaste godišnje stope rasta zbog niske poredbene osnovice na samom početku 2022., prije ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu i niza zapadnih sankcija Rusiji.

Među zemljama EU-a koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je u svibnju Mađarska, od 21,9 posto. Dvoznamenkasti rast cijena bilježile su Poljska i Češka, obje od po 12,5 posto, a blizu je i Rumunjska s 9,6 posto.

U eurozoni najviše su porasle cijene u Slovačkoj i Latviji, za 12,3 posto.

U Hrvatskoj potrošačke cijene mjerene HICP-om bile su u svibnju više za 8,3 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 8,9-postotnog povećanja u travnju.

Najnižu stopu inflacije u eurozoni bilježio je u svibnju Luksemburg, od dva posto. Slijedi Belgija s 2,7 posto, te Danska i Španjolska s 2,9 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!