Inflacija u eurozoni u lipnju oslabila na 5,5 posto

30.06.2023.

13:14

Autor: Hina/HRT/V.G.

Inflacija u eurozoni u lipnju oslabila na 5,5 posto

Inflacija u eurozoni u lipnju oslabila na 5,5 posto

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Inflacija u eurozoni oslabila je u lipnju na 5,5 posto, kliznuvši na najnižu razinu od početka 2022. godine zahvaljujući znatno jeftinijoj energiji, a Hrvatska je u skupini zemalja s najvišim stopama rasta cijena, pokazale su prve procjene Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u lipnju 5,5 posto, pokazuju Eurostatovi izračuni, što je njezina najniža razina od siječnja 2022. godine.

U svibnju iznosila je 6,1 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,3 posto, nakon stagnacije u svibnju.

Cijene energije bile su u lipnju za 5,6 posto niže nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U svibnju pale su za 1,8 posto.

Svježa hrana bila je u lipnju skuplja za devet posto, nakon 9,6-postotnog poskupljenja u prethodnom mjesecu.

Blago je ubrzao samo rast cijena usluga, s 5,0 na 5,4 posto.

Kad se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije u eurozoni iznosila je u lipnju 6,8 posto. U svibnju iznosila je 6,9 posto.


Hrvatska uz baltičke zemlje


Dvoznamenkastu stopu inflacije, mjerenu HICP-om, bilježila je u lipnju samo Slovačka, od 11,3 posto.

Na drugom je mjestu po rastu cijena Estonija, s devet posto, a na trećem Hrvatska s lipanjskom stopom inflacije, mjerenom HICP-om, od 8,3 posto, što znači da se zadržala na svibanjskoj razini, najnižoj od prošlogodišnjeg kolovoza.

Blizu su Hrvatskoj i Litva i Latvija sa stopama inflacije od 8,2 odnosno 8,1 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene mjerene HICP-om porasle su u lipnju u Hrvatskoj za 1,6 posto, najsnažnije od prošlogodišnjeg lipnja kada su bilježile istu stopu rasta. U svibnju uvećane su za 0,6 posto, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Najblaže su na godišnjoj razini u lipnju porasle potrošačke cijene u Luksemburugu, za jedan posto. Slijede Španjolska i Belgija sa stopom inflacije od 1,6 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!