Za poslodavce inflacija očekivana, komora se uzda u nove mjere

02.03.2023.

Zadnja izmjena 19:00

Autor: Hina/HRT/D.M.

Inflacija u veljači usporila

Inflacija u veljači usporila

Foto: HTV / HRT

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u veljači ove godine usporila je na 11,9 posto, nakon što je u siječnju dosegnula 12,7 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).
Više pogledajte u prilogu Dijane Kovaček:

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u veljači ove godine usporila je na 11,9 posto, nakon što je u siječnju dosegnula 12,7 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u veljači stopa inflacije iznosila 11,9 posto u odnosu na veljaču 2022. godinu, dok je u odnosu na mjesec ranije inflacija iznosila 0,2 posto. Tako je stopa inflacije na godišnjoj razini smanjena treći mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Promatrano prema posebnim skupinama, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan usporila je na 15 posto, za energiju 13,4 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 10,3 posto, a za usluge 8,9 posto, navodi se u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, tj. u odnosu na siječanj ove godine, cijene hrane, pića i duhana su stagnirali, kao i cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, dok su cijene usluga poskupjele za 0,1 posto, a energije za 0,8 posto.

DZS najavljuje da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u siječnju prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 17. ožujka 2023. godine.

Građanima statistički podaci ne znače previše


Građanima statistički podaci ne znače previše. Poskupljuje, kažu, sve, a hrana najviše. I dokad tako - ne znaju.

Nakon vrhunca inflacije u studenom, ovo je već drugi mjesec zaredom da se inflacije smiruje - zadovoljan je premijer.

- Evo prema najnovijim podacima usporena je na 11,9 posto i to nam je najniža stopa rasta potrošačkih cijena još od svibnja 2022. Dakle preokrenuo se trend što je jako dobro i to se sada potvrđuje, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Ministar financija posebno ističe mjesečni rast cijena od samo 0,2 posto, dok su pritom cijene hrane i pića ostale nepromijenjene.

- Mislim da je to dobro i pokazuje da uvođenjem eura nije došlo do značajnijeg povećanja cijena, rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Statističkim podacima zadovoljni su i poslodavci.


Za poslodavce inflacija očekivana, komora se uzda u nove mjere


U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kažu da je inflacija u skladu s njihovim očekivanjima te u 2023. očekuju pad godišnje stope na 6,5 posto, dok u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) smatraju da će novi paket mjera pomoći ublažiti inflatorne pritiske.


Iz HUP-a u ističu kako je pad u skladu s njihovim očekivanjima.

- Iako takozvana prva procjena ne donosi pregled strukture kretanja cijena po prema uobičajenoj klasifikaciji, cijene hrane, pića i duhana su nepromijenjene na mjesečnoj razini, što je prema našim izračunima i drugi mjesec zaredom slabijeg intenziteta u odnosu na početak prošle godine, kažu u HUP-a.

Istodobno, kako navode, cijene usluga su jedva rasle 0,1 posto mjesečno što, sve u svemu, upućuje "da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazuje pogrešnim".

Inflatorni pritisci u Hrvatskoj u veljači su znatno slabiji u odnosu na prosjek euro područja gdje je zabilježen rast od čak 0,8 posto mjesečno, a cijene hrane, pića te duhana skočile su 1,6 posto mjesečno, istaknuli su iz HUP-a napominjući kako nakon prosječnih 10,8 posto u 2022. godini, u 2023. očekuju pad godišnje stope inflacije na 6,5 posto.

- Godišnja stopa inflacije nastavit će padati u narednim mjesecima (ispod 10 posto u travnju) zahvaljujući padu cijena energenata, povoljnom baznom efektu te jenjavanju inflacije prehrambenih proizvoda, kazali su iz HUP-a.

U ovoj godini očekuju pozitivan efekt normalizacije globalnih lanaca nabave, znatno povoljnijih očekivanja kretanja cijena energenata u drugoj polovici godine te općenito snažnog usporavanja agregatne potražnje na kretanje cijena dobara.

Iz HUP-a napominju kako "sve spomenuto još uvijek ne znači da je inflacija potpuno svladana s obzirom na kontinuirano snažan rast plaća posebno u uslužnim sektorima, poduprijet obnavljanjem ili jačanjem kolektivnih ugovora u Hrvatskoj te diljem EU".

Također, unatoč trenutnom padu cijena energenata zahvaljujući iznimno blagoj zimi te državnim subvencijama, cijene plina i električne energije su i dalje nekoliko puta iznad razina iz 2021. što upućuje da energetska kriza nije još prevladana.

Rast cijena mnogih proizvoda lani je donekle obuzdan povoljnijim ugovorima za nabavu energenata i sirovina iz prošlih godina, dok su u 2023. mnoge tvrtke ušle sa znatno nepovoljnijim ugovorima za nabavu inputa, istaknuli su iz HUP-a navodeći kako kompanije traže načine kako amortizirati poskupljenja kroz račun dobiti i gubitka, kako ne bi ugrozile tržišnu poziciju.

No lani ugovorena poskupljenja, kako objašnjavaju, u određenoj mjeri ometaju jenjavanje inflacije prehrambenih proizvoda uslijed pada cijena prehrambenih sirovina.

Podatke o današnjim cijenama u Konzumu, Tommyju i KTC-u, svatko može provjeriti.

- Onda ćete moći vidjeti da je veći dio, skoro oko 80 posto proizvoda na bijeloj listi, da su oni zadržali cijenu u odnosu na 31. prosinca, da je tek manji broj proizvoda poskupio, a da je dio čak i pojeftinio, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Opozicija u Saboru smatra da je stanje sve teže te da Vlada pogrešno tumači statističke podatke.

- Inflacija od 11.9 posto u odnosu na veljaču prošle godine je daleko više nego u odnosu na veljaču od prije dvije godine, i to se zbraja, nije to nestalo, rekao je Peđa Grbin, SDP.

- Smatramo da je napravljena kardinalna pogreška s uvođenjem eura u ovom trenutku, mi smo na to upozoravali, ali nitko nas nije htio čuti, rekao je Nikola Grmoja, Most.

HGK: Novi paket mjera najavljen za travanj ublažit će inflatorne pritiske


Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u komentaru među ostalim ističu kako će novi paket mjera najavljen za travanj ublažiti inflatorne pritiske.


Spomenute stope rasta cijena hrane i energenata u Hrvatskoj i eurozoni, kako navode, bile bi znatno izraženije bez intervencija vlada.


- Najavljena poskupljena roba široke potrošnje u idućim mjesecima svakako će utjecati na mjesečne stope inflacije, ali i dalje očekujemo niže godišnje stope inflacije tijekom godine, istaknuli su iz HGK.


Napominju i kako ne samo što očekuju da će visoka inflacija utjecati na osobnu potrošnju, već je i razina cijena znatno viša nakon prošlogodišnje inflacije pa bi poskupljenja morala biti još izraženija da bi se ostvarila ista stopa inflacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!