Zbog vremenskih nepogoda - mnogo kiše, vlage i iznadprosječnih temperatura - istarski poljoprivrednici su u problemima. Pojavljuju se bolesti i nametnici pa ulažu velike napore kako bi spasili povrće. Za sada su u tome uspješni, iako su prinosi malo manji.
Živo je na pulskoj tržnici. Ima i kupaca i povrća. No, kelj i kupus žele zimu. Ovako toplo vrijeme sa puno vlage nije ni dobro, ni normalno.
- Ja ne špricam insekticide i fungicide ne korstim i događaju se ove ožegline. U principu to se mora očistiti da bi kelj bio kako spada za prodaju, kaže povrćar Robert Peruško.
Nije za izložbu, ali je zdrav i domaći, a kupci to prepoznaju.
I dok se trude da ništa na tržnici ne fali, povrćari priželjkuju hladnije vrijeme.
- Bolje bi bilo da zima odradi svoje. Zemlja bi bila rahlija da je malo mraza, leda, ubile bi se beštije. Bilo bi lakše za okrenut je i onda bi bilo bolje za dalje, objašnjava povrćarka Vanda Trstenjak.
Umjesto toga na njivama blato. Povrće ranije dozirjeva, sklono je truleži, pa je iznimno bitno preventivno ga tretirati zaštitnim sredstvima. I tako ga sačuvati zdravim.
- Zaštita je dosta otišla gore, sigurno skoro duplo naspram lani, tako da su i ta sva umjetna gnojiva otišla gore pa je proizvodnja poskupjela, rekao je povrćar iz Ližnjana Ivica Ušić.
Prinosi tek nešto manji. No, kelj se pažljivo bere. Stari se i oštećeni listovi otkidaju, srećom glavica je zdrava.
- Cijene bolje da vam ne govorim jer su cijene lošije nego prošle godine, a mi smo na cijenama od prošle godine, kaže poljoprivrednik iz Fažane Dario Marčeta.
50 centi za klogram kelja, a 30 kilogram kupusa. Time jedva pokrivaju troškove. No, trenutno imaju većih briga a njih im zadaje vrijeme. Nadaju se da će uspjeti održati povrće zdravim, da neće biti blata kako bi zemlju pripremili za proljetnu sadnju.