Odmor iz snova: Luksuzni jedrenjak iz Brodosplita spreman za prve goste

10.06.2021.

20:59

Autor: Dnevnik/HTV/IMS/Zoran Kukilo

Luksuzni jedrenjak "Golden horizon" izgrađen u Brodosplitu

Luksuzni jedrenjak "Golden horizon" izgrađen u Brodosplitu

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

"Golden horizont", 170 metara dug jedrenjak izgrađen u Brodosplitu, isplovio je prema Velikoj Britaniji gdje će se na njega ukrcati prvi gosti. Može primiti 280 putnika koji će uživati u luksuznom jedrenju. 

Naručitelj je zbog kašnjenja radova raskinuo ugovor, pa Brodosplit na taj način nastoji nadoknaditi troškove gradnje. Brodsplitov jedrenjak u kategoriji brodova s četvrtastim jedrima najveći je na svijetu što će se uskoro potvrditi i u Guinnesovoj knjizi rekorda. Plovi pod hrvatskom zastavom. 

- Danas smo izuzetno ponosni i sretni jer ovaj brod završava svoju prvu fazu rađanja i danas kreće na putovanje diljem svijeta i za 10 - tak dana će ukrcati prve putnike, izjavio je član Uprave Brodosplita Tomislav Čorak. 


Putnici će uživati u luksuzu   


Istovremeno će moći osjetiti i romantiku starih putovanja jedrenjacima. Za njihove potrebe brinut će se 159 članova posade.


- Svaki gost će, prema vlastitim željama i mogućnostima, moći aktivno sudjelovati u podizanju jedara i jedinstvenom iskustvu jedrenja na ovakvom brodu, rekao je Gareth Symons, direktor putovanja ''Golden horizon''.

Brodosplit je izgradio brod, ali ga nije uspio prodati jer je naručitelj zbog velikog kašnjenja radova raskinuo ugovor. U škveru se nadaju da će tržišnim korištenjem broda izbjeći moguće velike financijske gubitke.


- U međuvremenu će servisirati sve kreditne obveze koji su krediti korišteni za financiranje gradnje i u vrlom kratkom vremenu će brod moći većinu kreditnih obveza vratiti natrag, kaže Tomislav Čorak. 


U Split je jučer dotegljen veliki kemijski tanker koji se niz godina nije uspio dovršiti u Brodotrogiru pa je ruski vlasnik taj posao prebacio u Brodosplit.


- Kao što se može vidjeti, nadgrađe je u koroziji, trebat će i novu opremu pregledat i definirat opseg poslova, izjavio je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić. 


Trenutačno se gradi polarni kruzer, kao i serija ophodnih brodova za HRM. Brodosplit će izrađivati i čelične konstrukcije u nizu projekata gradnje mostova i prometnica.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!