Odmor iz snova: Luksuzni jedrenjak iz Brodosplita spreman za prve goste

10.06.2021.

20:59

Autor: Dnevnik/HTV/IMS/Zoran Kukilo

Luksuzni jedrenjak "Golden horizon" izgrađen u Brodosplitu

Luksuzni jedrenjak "Golden horizon" izgrađen u Brodosplitu

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

"Golden horizont", 170 metara dug jedrenjak izgrađen u Brodosplitu, isplovio je prema Velikoj Britaniji gdje će se na njega ukrcati prvi gosti. Može primiti 280 putnika koji će uživati u luksuznom jedrenju. 

Naručitelj je zbog kašnjenja radova raskinuo ugovor, pa Brodosplit na taj način nastoji nadoknaditi troškove gradnje. Brodsplitov jedrenjak u kategoriji brodova s četvrtastim jedrima najveći je na svijetu što će se uskoro potvrditi i u Guinnesovoj knjizi rekorda. Plovi pod hrvatskom zastavom. 

- Danas smo izuzetno ponosni i sretni jer ovaj brod završava svoju prvu fazu rađanja i danas kreće na putovanje diljem svijeta i za 10 - tak dana će ukrcati prve putnike, izjavio je član Uprave Brodosplita Tomislav Čorak. 


Putnici će uživati u luksuzu   


Istovremeno će moći osjetiti i romantiku starih putovanja jedrenjacima. Za njihove potrebe brinut će se 159 članova posade.


- Svaki gost će, prema vlastitim željama i mogućnostima, moći aktivno sudjelovati u podizanju jedara i jedinstvenom iskustvu jedrenja na ovakvom brodu, rekao je Gareth Symons, direktor putovanja ''Golden horizon''.

Galerija
Luksuzna unutrašnjost broda "Golden horizon", Foto: Dnevnik/HTV/HRT
Unutrašnjost golemog jedrenjaka iz Brodosplita , Foto: Dnevnik/HTV/HRTPaluba jedrenjaka "Golden horizon", Foto: Dnevnik/HTV/HRTStubište u brodu izgrađenom u Brodosplitu, Foto: DnevnikHTV/HRT

Brodosplit je izgradio brod, ali ga nije uspio prodati jer je naručitelj zbog velikog kašnjenja radova raskinuo ugovor. U škveru se nadaju da će tržišnim korištenjem broda izbjeći moguće velike financijske gubitke.


- U međuvremenu će servisirati sve kreditne obveze koji su krediti korišteni za financiranje gradnje i u vrlom kratkom vremenu će brod moći većinu kreditnih obveza vratiti natrag, kaže Tomislav Čorak. 


U Split je jučer dotegljen veliki kemijski tanker koji se niz godina nije uspio dovršiti u Brodotrogiru pa je ruski vlasnik taj posao prebacio u Brodosplit.


- Kao što se može vidjeti, nadgrađe je u koroziji, trebat će i novu opremu pregledat i definirat opseg poslova, izjavio je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić. 


Trenutačno se gradi polarni kruzer, kao i serija ophodnih brodova za HRM. Brodosplit će izrađivati i čelične konstrukcije u nizu projekata gradnje mostova i prometnica.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!