Izazovi s kojima se susreće hrvatski turizam

27.09.2022.

Zadnja izmjena 14:31

Autor: Vijesti/P.F./HRT

Skup o važnosti znanosti u turizmu

Skup o važnosti znanosti u turizmu

Foto: Vijesti / HRT

Institut za turizam danas je proslavio 70 godina međunarodnog znanstvenog časopisa TOURISM. Tom prigodom održan je skup na kojem se govorilo o važnosti znanosti u turizmu te korištenju rezultata znanstvenih radova u praksi. Osim toga osvrnuli su se i na izazove s kojima se trenutno susreće hrvatski turizam.


Skup pod nazivom "Turizam između znanosti i prakse okupio je oko sto sudionika iz turizma povodom Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. rujna, ove godine s globalnom temom pod okriljem UNWTO-a Promišljajmo turizam.

Ta je tema, nakon pandemijskih godina i posljedičnog velikog pada turizma u svijetu, iznimno aktualna, posebice održiv razvoj, koji postaje imperativ ne samo za turizam nego i ukupno društvo i gospodarstvo, istaknuto je na skupu.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je HTZ godinama suizdavač tog znanstvenog časopisa, a to će se i nastaviti.

Ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić rekao je da je to drugi najstariji takav časopis i u Europi i u svijetu te da je važan i za rad instituta i njegovu međunarodnu suradnju i za hrvatski turizam.

Glavni urednik časopisa Josip Mikulić kazao je da taj časopis međunarodnog karaktera izlazi na engleskom jeziku četiri puta godišnje, prati sve relevantne teme i trendove u turizmu i iz drugih povezanih sektora. Distribuira se elektronski i, kako je dodao, dosta se i čita, što pridonosi trendu da znanost bude što otvorenija prema širokom krugu ljudi, čime se i popularizira.

- Postoji povezanost znanosti i turizma u praksi, i mada su tekstovi u časopisu vrlo stručni, što nekada nekome može biti i nerazumljivo, ipak vjerujemo da se bar u sažecima može naći ono bitno, a za bolje razumijevanje postoje priručnici i knjige, kazao je Mikulić.

Krešić rekao je da kada govorimo o znanosti u turizmu da je to onda zapravo amalgam ili splet različitih znanstvenih polja i područja.

- Tu prije svega govorimo o ekonomiji i ekonomija je zapravo znanost koja se na neki način najviše preklapa sa samim turizmom. Ali naravno tu imamo i sociologiju pošto je turizam važan društveni fenomen i važna društvena pojava, rekao je.

Mikulić ističe kako u Hrvatskoj zadnjih godina imamo izazov, pogotovo prekomjernog rasta kapaciteta neplanskog rasta.

To u srednjem i dugom roku može narušiti kvalitetu, može narušiti imidž i na taj način u biti lagano potencijalno režemo granu na kojoj svi sjedimo, smatra.


Na popratnom okruglom stolu predstavnici HTZ-a, hotelijera, putničkih agencija i nautike kazali su da zbog posla nemaju baš puno vremena za praćenje znanstvenih tema, ali da čitaju sažetke i poslušaju ono što im pripreme zaduženi u njihovim tvrtkama za praćenje znanstvenih tema.

Složili su se da za razvoj turizma treba i znanstvena podloga kao i za razne strategije, poručujući da znanost treba dodatno približiti struci za njezino, ali i za unapređenje turističkih politika i prakse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!