Svjetski dan turizma: održiviji, uključiviji i otporniji turistički sektor

27.09.2022.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Svjetski dan turizma

Svjetski dan turizma

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Svjetski je dan turizma. Ovogodišnji slogan "Rethinking tourism" poziva na promišljanje daljnjeg razvoja turizma te na okupljanje svih - od vlada, poduzeća do lokalnih zajednica oko zajedničke vizije za održiviji, uključiviji i otporniji turistički sektor. U godini u kojoj se Hrvatska po broju dolazaka i noćenja sasvim približila rekordnoj 2019., ministrica turizma Nikolina Brnjac iznijela je prvu procjenu ovogodišnje zarade. Turizam bi nam u 2022. trebao donijeti 11,3 milijardi eura. Da bismo u idućim godinama bili još konkurentniji, trebaju nam investicije, koje bi mogao potaknuti novi natječaj za nepovratna sredstva iz europskih fondova koji počinje za nekoliko dana.

Uskoro će se graditi Terme Bjelovar, hrvatski olimpijski centar vodenih sportova. Projekt je vrijedan 230 milijuna kuna. Građevinska je dozvola spremna, čeka se natječaj za nepovratna sredstva iz europskih fondova.

- Investitor je grad Bjelovar i očekujemo da ćemo preko nacionalnog plana oporavka dobiti 130 milijuna kuna koliko se može izvući po projektu vezanom za izgradnju i razvoj javne turističke infrastrukture, rekao je gradonačelnik Bjelovara
Dario Hrebak.

Natječaj za više od dvije milijarde kuna iz fondova EU-a bit će raspisan do kraja mjeseca. Oko 900 milijuna kuna ide javnom sektoru, a više od milijardu privatnom.


- To smo vezali uz indeks turističke razvijenosti. U Dubrovniku će se moći obnoviti hoteli, dizati kategorizacija, kvaliteta i na taj način izbjegavamo masovni turizam a u nekim drugim dijelovima moći će se i izgradnja financirati i rekonstrukcija, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Ove je godine otvoreno desetak novih hotela, no još ih je premalo za odgovoran, održiv i cjelogodišnji turizam kojem težimo. Hotelijeri, unatoč krizi, ne odustaju od novih ulaganja.

- Nadamo se da ćemo krenuti sa Westinom iduće godine ako dobijemo građevinsku dozvolu. Čekamo papire u Splitu za obnovu Marijan hotela, to je investicija od 130 milijuna eura. Imamo projekte u Istri, Dubrovniku i naš je ciklus oko 2,5 milijarde kuna u iduće tri godine, najavio je predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović.

Zakon o turističkom zemljištu usporava projekte, no ima i onih koji idu na ruku ulagačima.

- Mislim da Vlada i Ministarstvo radi odličan posao u u dijelu Zakona o poticanju ulaganja kojim se oslobađa porez na dobit u budućem razdoblju, ali i ovaj NPO gdje prvi puta imamo priliku dobiti grentove koji imaju veliku ulogu u kreiranju kvalitetnog turizma, istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviera.

Kampovi su briljirali ove sezone, no na Pagu investicije su uvjet opstanka.

- Prvo hitno smještaj za 300 radnika, 2 milijuna kuna investicija, desalinizator 1,2 milijuna, vodosprema milijun kuna i radimo sada solarno polje od 2 MW. Ako mi to ne nepravimo mi smo gotovi, rekao je Eduard Maržić, vlasnik kampa na Pagu.

Uz europski novac poduzetnici traže i dugoročnije kredite poslovnih banaka.

U Hrvatskoj se Dan turizma obilježio u mnogim odredištima u organizaciji turističkih zajednica, na stručnim skupovima i konferencijama, a glavne teme  bile su otpornost i održivost te uspješni rezultati ovogodišnje sezone. 


Prema slikama iz mnogih naših gradova i mjesta te nacionalnih parkova proteklih dana, posezona će još pojačati odlične ovogodišnje rezultate

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!