Janaf kao alternativa Družbi omogućio dogovor o embargu na naftu

31.05.2022.

10:51

Autor: M.Š./Hina/HRT

Postrojenje JANAF-a na otoku Krku

Postrojenje JANAF-a na otoku Krku

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Čelnici država članica EU-a postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, a Mađarska će moći alternativno nabavljati naftu preko Hrvatske u slučaju problema s naftovodom Družba.

EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

- Ovo je pravi europski kompromis. Svatko je dobio ono što je tražio. Zabrana ruske nafte ipak je provedena barem u onom većem dijelu. Možemo reći da su energetske sankcije blaže u odnosu na ono što je Europska komisija predlagala prije mjesec dana. A to je bio potpuni embargo na rusku naftu do kraja godine. Osim sankcija vezano uz naftu, sankcije su vezane i uz tri velike ruske banke te je proširena lista sankcioniranih osoba, među kojima je i Alina Kabaeva, navodna nevjenčana supruga Vladimira Putina. Sankcije se dotiču i ruskog patrijarha Kirila, rekla je u javljanju u podnevnom Dnevniku reporterka HRT-a Jasna Paro.


Dodaje da je suglasnost postignuta o zabrani uvoza ruske nafte morskim putem, a riječ je o 75% europskog uvoza koji dolazi tankerima.

- Privremeno se izuzeće odnosi na naftovod Družbu koji dolazi preko Ukrajine. Mađarska, Slovačka i Češka dobit će mogućnost još neko vrijeme dobivati jeftinu rusku naftu. Bugarska je dobila izuzeće od morske zabrane. Hrvatska je također izuzeta, govori se o osam mjeseci, a vezano uz kupovinu ruskog vakuumskog plinskog ulja, što je bitno riječkoj rafineriji za proizvodnju dizela, dodaje.

Premijer Andrej Plenković na sastanku je sinoć ponudio Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj korištenje Jadranskog naftovoda, navodi Paro, dodajući da bi se "u vrlo kratko vrijeme on mogao modernizirati i proširiti kapacitete kako bi mogao koristiti tim državama".

- To bi bilo obostrano korisno, za te države da se oslobode ovisnosti o ruskoj nafti, ali i za Hrvatsku, koja bi time učvrstila svoje mjesto na energetskoj karti Europe, postala neka vrsta čvorišta za cijelu srednju Europu, što je, nema sumnje, ambicija ove Vlade. Rekao je to jučer i premijer Plenković.

Von der Leyen: Možemo iskoristiti Jadranski naftovod u Hrvatskoj 

Hrvatski premijer Andrej Plenković objasnio je na sastanku čelnika EU-a da Janaf može povećati kapacitet za trideset posto u roku od 20 do 30 dana i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura.

Plenković je rekao da Janafom godišnje prođe 11,4 milijuna tona sirove nafte, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati.

I predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u noći na utorak odbacila je spekulacije da bi Mađarska mogla biti ovisna o ruskoj nafti još godinama, kazavši da je Plenković rekao da se može opskrbljivati preko Jadranskog naftovoda.

Von der Leyen pritom je spomenula rok za povećanje kapaciteta Janafa od 45 do 60 dana.

- Kako bi se nadomjestio naftovod Družba, kojim ruska nafta dolazi u Mađarsku, može se iskoristiti Jadranski naftovod u Hrvatskoj. Premijer Plenković govorio nam je sinoć o njegovu kapacitetu; njime bi se nafta, koja nije ruska, mogla isporučivati u Mađarsku. Za povećanje kapaciteta potrebno je između 45 i 60 dana, što je razuman rok, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

video thumb

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u ponedjeljak prije početka summita kako prijedlog da se uvoz nafte koja se dostavlja naftovodom izuzme iz zabrane uvoza predstavlja dobar pristup, ali da Mađarska treba jamstvo da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba.

Orban je odustao od veta gotovo mjesec dana otkad je Komisija iznijela prijedlog da se do kraja godine zabrani uvoz ruske nafte u EU-u.

Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, te zabranu emitiranja trima ruskim televizijama. Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Oko dvije trećine ruske nafte uvozi se u EU tankerima, a s obzirom na to da su Njemačka i Poljska najavile da će do kraja godine potpuno odustati od ruske nafte, to znači da će uvoz ruske nafte smanjiti za 90 posto.

Ursula von der Leyen i Charles Michel najavili su i makroekonomsku pomoć Ukrajini od 9 milijardi eura za osnovno funkcioniranje države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!