Milanović o transportu nafte: Hrvatska nije ključni igrač, ona je nikakav igrač

13:07 / 31.05.2022.

Autor: M.Š./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U povodu Dana grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici dodijeljena su javna priznanja Grada Zagreba, a na svečanosti je bio i predsjednik Republike Zoran Milanović. Nakon toga dao je izjavu novinarima.

Prvo se osvrnuo na novi paket sankcija Rusiji, vezano uz embargo na uvoz nafte, te je prokomentirao moguću važnu ulogu Jadranskog naftovoda i Omišlja, a što bi omogućilo zemljama poput Mađarske, Slovačke i Češke da se, u slučaju problema s dobavom kopnom preko projekta Družba, koriste hrvatskom infrastrukturom.

- Ja bih volio da je Hrvatska ključni igrač. Hrvatska nije ključni igrač, Hrvatska nije nikakav igrač. To što će ići nafta kroz naš naftovod što to znači? Nama dolazi i plin trenutno preko Srbije. Sve je to povezano. A Srbiji dio nafte preko nas. To su ograničeni kapaciteti koje taj naftovod može podnijeti, kao i plinovod iz našeg LNG terminala. Tu je ključni igrač Mađarska te djelomično Slovačka i Češka, istaknuo je Milanović.

Dodaje da "kada imaš vodstvo, pa makar to bio Viktor Orban, moj stari prijatelj i znanac, imaš vodstvo".

- Kad nemaš vodstvo, kada imaš vazale, nitko te ništa ne pita. Hrvatsku nitko ništa ne pita jer niti ne postavljamo pitanja.

Milanović kaže da razlozi koje Europska unija navodi za neuvođenje plinskog embarga Rusiji "vrijeđaju zdrav razum".

- Uvedite Rusiji i plinski embargo. Zašto se to ne uvede? Nažalost, sankcije ne funkcioniraju, možda profunkcioniraju jednog dana. Niti je rubalj pao niti Rusija financijski to osjeća, a kada bude osjećala, onda će završiti rat. Cijenu će platiti europski građani, a Vladimir Putin će se zadovoljno smješkati. Nafta i plin će otići drugdje jer je potražnja velika, a kupaca ima.

"Nažalost, nismo kao Austrija, već kao Mađarska"

Europske građane zbog svega što se događa očekuje – skupoća, ističe, dodajući da su Hrvatska, Mađarska i Poljska podjednako razvijene.

- Nažalost, nismo kao Austrija, već smo kao Mađarska. Imamo isti BDP po stanovniku kao Mađarska, iako to nije jedini kriterij.

Dodaje i da Hrvatska slabo prepoznaje svoje interese i ne promovira ih.

- Mi se bojimo nešto pitati, mi se stidimo Hrvata u BiH, mi imamo razumijevanje za Turke. 

Zoran Milanović u Gradskoj skupštini povodom Dana Grada Zagreba

Zoran Milanović u Gradskoj skupštini povodom Dana Grada Zagreba

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

"Hrvatska ne može prelaziti preko Vučićevih gluposti cijelo vrijeme"

Osvrnuo se i na pitanje INA-e.

- Dobro je dok se držimo na ovoj razini vlasništva. Da prijeđemo 50 posto, što ćemo? Bušiti zemlju u potrazi za venezuelskim zalihama nafte? Mi to nemamo. Samo vlasništvo nad INA-om ne znači ništa. Ali Andrej Plenković je obećao da će to kupiti pa neka to napravi. Ja tako suluda obećanja nisam davao.

Upitan da komentira izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja je rekla "da su Hrvati etnički očistili Hrvatsku te da ne postoji etnički čistija država u Europi", poručio je: 

- Ne komentiram. Njezine političke izjave nemaju nikakvu težinu. Ono što radi Aleksandar Vučić i oni koji to rade za njega to je bitno. Žao mi je što rade, opet nas stavljaju u glupu poziciju. Vučić se sada mora boriti s nekim fantomima neispunjenih obećanja, totalne promjene političkog kursa, odmicanja od Putina, "bijega od Putina i Rusije". Nisu im uveli sankcije, ali sve drugo kao da jesu. Vučić je pregazio neke od temelja vjere i srbijanske vanjske politike. Kao da Hrvatska sad izmijeni svoj kazneni ili krivični zakon i u neka pravila uvede nadležnost hrvatskih sudova za sva kaznena djela u Srbiji koja prema našem zakonu nisu u zastari. 

- Sada za to treba naći neko opravdanje, nekakvu protutežu. Gdje će slađe nego u Hrvatskoj? To je najsigurnije, ali će ovoga puta biti skupo za Vučića. Hrvatska ne može preko tih gluposti prelaziti cijelo vrijeme, dodaje.

"Na Dan državnosti bio sam u uredu u trenirci iz Konjščinske"

Osvrnuo se i na Dan državnosti. Milanović nije bio jučer na središnjem događaju na Jarunu.

- To nije Dan državnosti, to je dan male većine, to je bullying nad običajima i ukidanje, iz osobnog kaprica, običaja koji je bio 20 godina u Hrvatskoj i koji je bio u zakonu, da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja, na dan kad je Sabor donio odluku o razdruživanju, dan kad je hrvatski narod velikom većinom, koja nije bila nikad ni prije, poslije, odlučio da izlazi iz Jugoslavije. To je mudrošću tada Ive Škrabala i velike saborske većine 2002. promijenjeno i određen je taj datum, da o promjeni nisu govorili ni Ivo Sanader ni Tomislav Karamarko ni išta poduzimali, a imali su većine.

Potom i dodaje. 

- To nije Dan državnosti. Hrvatska država i hrvatska državnost postoji sigurno iz devetog stoljeća, kad je Papa pisao knezu Branimiru. Tu se prvi put spominje hrvatska država jer tu se prvi put spominje Hrvatska. Dan neovisnosti, to je kada je državnost perfektuirana, "kada je kliknula", a to je 25.6.1991. To je neovisnost. Ta je odluka tada donesena i to je Dan neovisnosti. Dan državnosti bi trebao biti ili datum pisma Pape knezu Branimiru ili ništa. Je li to teško shvatiti?

Samu ovogodišnju proslavu u HNK Milanović je opisao kao tipično štrebersku, bez sadržaja, koncert na kojem se zavališ se, malo prčkaš po mobitelu, malo drijemaš i ne možeš ništa zeznuti.

- Ja u toj farsi, danu pečenih volova, neću sudjelovati, poručio je i otkrio da je u ponedjeljak na Dan državnosti, radio. 

- Nisam obuhvaćen ZOR-om niti kolektivnim ugovorom. Dakle, ja radim stalno. Da, bio sam jučer u uredu. Ali sam bio u trenirci. Iz Konjščinske. Bio sam u uredu, ali i da nisam, koju to razliku čini? 

Milanović je komentirao i ministra obrane Marija Banožića pitajući se je li bio na razgovoru u DORH-u.

- Zašto nije već bio u DORH-u ili se konzultiraju s FBI-jem, ne znam što se čeka, je li ovo pritisak na DORH, neka rade svoj posao i onda neka odluče kako hoće, mene su zvali odmah, kazao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!