Nova godina, novosti u obračunu plaća

03.01.2022.

08:15

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dr. sc. Đurđica Jurić, RRiF

Dr. sc. Đurđica Jurić, RRiF

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dr. sc. Đurđica Jurić, dekanica RRiF Visoke škole za financijski menadžment, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekla je da se svake godine mijenja iznos minimalne plaće i ove je godine ona porasla za 10 posto u odnosu na lani te sada iznosi 3750 kuna neto, a odnosi se za puno radno vrijeme i ne pokriva prekovremene sate i rad nedjeljom i blagdanima.


Novi porezni propisi

Novi porezni propisi

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Minimalna plaća je mala te je pitanje hoće li povećanje od 300 kuna uspjeti pokriti rast cijena koji je posljedica inflacije, govori.

Istaknula je da pravo povećanje plaće ne može ići od strane države, nego poslodavaca.

Od danas mijenjaju se osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje za sve obvezno osigurane osobe. 

- Ništa se neće promijeniti za građane koji dobivaju redovitu plaću, ali će se promijeniti kod plaća direktora, članova uprave. Osnovica za plaću im je porasla na 6199 kuna, što je važno, naglašava.

Dodaje kako se često događa da izvršni direktor, ili kako se kolokvijalno govori vlasnik tvrtke, sebi ugovori plaću od 5 tisuća kuna bruto. Sada će mu na tu plaću ići porezi, ali doprinose mora plaćati na novu osnovicu od 6199 kuna.

Poslodavci u Hrvatskoj koji zapošljavaju 20 i više radnika obvezni su zaposliti tri posto radnika koji imaju status osobe s invaliditetom, ako to ne učine, mogu zaključiti ugovor o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja se samozaposlila, mogu zaključiti ugovor s trgovačkim društvima koja zapošljavaju više od polovine radnike s invaliditetom, mogu primati učenike i studente s invaliditetom na stručnu praksu, govori Jurić.

- Ako se ništa od toga ne primijeni, poslodavci trebaju plaćati naknadu za kvotno nezapošljavanje i to iznosi ove godine 936 kuna, rekla je.

Što se tiče ovrha, obično se veže dio plaće koja ostaje nakon ovrhe za prosječnu neto plaću u Hrvatskoj, što iznosi 7876 kuna.

- Ako netko ima plaću ispod prosjeka, onda mu se ovršuju dvije trećine ili polovina, naglašava.

Istaknula je kako je važno za one koji su pogođeni potresom to što se produljila odluka da trgovačka društva mogu davati donacije fizičkim i pravnim osobama na tom području bez PDV-a i to će im biti porezno priznati trošak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!