Kakve će odgovore na goruća pitanja ponuditi skup u Davosu?

19.01.2023.

22:16

Autor: Otvoreno/IMS/I.Z./HRT

Kakve će odgovore na goruća pitanja ponuditi skup u Davosu?

Kakve će odgovore na goruća pitanja ponuditi skup u Davosu?

Foto: Otvoreno / HRT

Rat u Ukrajini, klimatske promjene, inflacija, prehrambena i energetska kriza glavne su teme ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Kako pomoći Ukrajini? Treba li strahovati od globalne recesije? Kako se nositi s inflacijom? Što će poduzeti središnje banke? Kakve će odgovore na ta goruća pitanja ponuditi taj impresivni skup svjetskih čelnika i gospodarstvenika? 

Cvrtila: Promišljanja u Davosu stvaraju pretpostavke za potencijalna rješenja

Rektor Sveučilišta Vern prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila rekao je u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kako je sama forma skupa u Davosu takva da ne donosi odluke.

- Tu se uglavnom raspravlja o određenim trendovima, pokušava se utjecati na neke modele upravljanja, suradnje, ne samo u ekonomskom, nego i u političkom području, naglasio je Cvrtila.

Dodao je kako se svijet značajno transformirao, te se još uvijek nalazi u transformaciji. Istaknuo je da skup u Davosu neće dovesti do nečega što će naglo utjecati na odluke nekih drugih foruma ili organizacija.

- Ali promišljanja u Davosu uvijek stvaraju pretpostavke za potencijalna rješenja.  

Kotarski: Dijelim blagi pesimizam da Svjetski gospodarski forum može iznjedriti neke veće promjene

Izv. prof. dr. sc. Kristijan Kotarski, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu kazao je kako problemi i krize koje nas pogađaju, a ima ih više, su globalni. Stoga treba postići i globalni dogovor.

Dodao je da dijeli blagi pesimizam da Svjetski gospodarski forum može iznjedriti neke veće promjene.

- Tamo jednostavno nema političkih teškaša. Tamo je jedino premijer Njemačke, Olaf Scholz, ključan čovjek sastava G8, poručio je. 

Ivanov: Troškovi života bit će pod značajnim pritiskom u godinama koje dolaze

Prof. dr. sc. Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet u Zagrebu istaknula je da je 2022. godina bila godina rastućih troškova života.

Rekla je da je svijet duboko zadužen i u terminima državnog i privatnog duga.

- Troškovi života bit će pod značajnim pritiskom u godinama koje dolaze, pa čak i ako se ova inflacija i počne smirivati. A pokazatelji pokazuje da se smiruje, poručila je.

Dodala je da je inflacija visoka, te da je ona počela u SAD-u, a ne u Europi. 

"Tragedija je da se u Davosu gleda što će reći političari, ali oni tamo nisu ključne osobe"

Cvrtila je kazao kako se ne zna što će se događati s kineskim gospodarstvom. A Europska unija se nalazi u velikim problemima, jer obnovljivi izvori još uvijek nisu dovoljno isplativi.

Naglasio je kako kineski i američki lideri nisu u Davosu, jer nemaju što reći.

- Dolazi do jako velike geopolitičke transformacije svijeta, dodao je.

Kada se radi borba za moć nema ni humanosti ni suradnje. Stoga su napetosti između velikih sila velike.

Kotarski je rekao da on misli da velikih lidera nema, jer oni moraju provoditi velike reforme u svojim državama.

Istaknuo je da se SAD može dosta zadužiti, dok Europska unija to ne može učiniti. Nada se da će Svjetska trgovačka organizacija profunkcionirati.

Zelene obveznice su u zadnje vrijeme vrlo popularne. To tržište je jako živo. Ivanov je rekla da je Davos pokretač priče zelenih obveznica. Amerika planira biti vodeća svjetska sila u korištenju energije vodika.

U Davosu se susreću investitori, biznismeni i financijaši.

- Tragedija je da se u Davosu gleda što će reći političari, ali oni tamo nisu ključne osobe, već investitori i financijaši, poručila je prof. dr. sc. Marijana Ivanov.   

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Emisiju ste mogli pratiti i putem hrti.hr. Emitirana izdanja možete pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi, kao i u Emisijama na zahtjev na našem portalu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!