Veliki interes za narodne obveznice, kamatna stopa 3,65 posto

03.03.2023.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Ministarstvo financija u petak poslijepodne je objavilo da je na domaćem tržištu uspješno realizirano inauguralno izdanje obveznica dospjeća 2025. godine u nominalnom iznosu od 1,85 milijardi eura namijenjenih, osim institucionalnim ulagateljima, i fizičkim osobama.

Novo izdanje obveznica realizirano je uz cijenu od 100 posto i godišnju kamatnu stopu od 3,65 posto, navodi Ministarstvo u priopćenju objavljenom na svojim internet stranicama. Inače, ta je kamatna stopa viša nego se najavljivalo u javnom pozivu za upis, koji je predviđao minimalnu kamatnu stopu 3,25 posto godišnje.

Baš kao i građani i institucionalni investitori pokazali su velik interes za prvom državnom obveznicom. Upis ulagatelja bio je gotovo dvostruko veći od 500 milijuna eura koliko je država predložila.

- Finalni prinos po kojem će biti izdana obveznica 3,65, a ujutro kada je počeo upis za institucionalne investitore indikativan prinos jer bio 3,85, to smanjenje prinosa upućuje na veliki odaziv institucionalnih investitora, rekao je Niko Maričić, investicijsko društvo InterCapital.

Brokeri ističu da je zanimanje veliko jer je obveznica jedan od najsigurnijih oblika ulaganja.

- Narodna obveznica je sigurna, ona je čak sigurnija od oročenog depozita iz razloga što država kao izdavatelj ima bolji kreditni rejting od banke koja čuva novce građana, kazao je Maričić.


Iz Ministarstva podsjećaju da je knjiga upisa za fizičke osobe bila otvorena od srijede, 22. veljače u 8 sati do srijede, 1. ožujka u 20 sati, a građani su obveznice mogli upisati u 545 poslovnica banaka vodećih agenata i su-aranžera izdanja diljem Hrvatske, kao i putem digitalnih kanala određenih banaka.

Po podatcima iz priopćenja, građani su upisali obveznica u iznosu od gotovo 1,36 milijardi eura, od čega je uplaćen iznos od gotovo 1,34 milijarde eura.

Obveznice je upisalo 45.649 građana, a upisalo i uplatilo njih 44.843.

Prosječna je uplata iznosila 29.780 eura, a medijan uplata 12.867 eura (što znači da je polovica građana uplatila manje ili vrijednost jednaku medijanu, a polovica više od toga).

- Navedeno izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala, poručuju iz Ministarstva financija.

Banke kažu da je realizacija projekta prošla bez problema.

- Kroz više od 500 poslovnica diljem Hrvatske građanima je omogućen jedostavan upis obveznica. U pojedinim slučajevima to se moglo obaviti i digitalnim putem. Banke su se kvalitetno pripremile za cijeli ovaj projekt, educirale svoje zaposlenike i rezultat toga je bio kvalitetno odrađen posao bez poteškoća, rekao je Hrvoje Ivan Maljković, Hrvatska udruga banaka.

Ministar gospodarstva i danas ponavlja da ovaj oblik štednje nudi veću zaradu nego banke.

- Kad imate u banci kamatu nešto veću od 0 posto, a s ove strane imate situaciju da vam država kroz obveznice daje kamatu od 3,25 posto, možda će biti ona u konačnici i veća. Kako to nije dobro i kako nije dobro da kamata ostane u Hrvatskoj, a bilo bi bolje recimo da ode izvan granica Lijepe naše?, kazao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Iz Ministarstva financija i u priopćenju ponavljaju da će neto prihod od izdavanja obveznica bit upotrijebljen za refinanciranje postojećih obveza.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) je 8. ožujka, a dan kasnije, 9. ožujka, očekuje se uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!