Državne obveznice kao štednja - koliko se isplati

09.02.2023.

08:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Kovanice eura

Kovanice eura

Foto: arhivska fotografija / Shutterstock

Ministar financija, Marko Primorac, najavio je državne odnosno narodne obveznice. Uz ulaganje u njih građani bi mogli više zaraditi nego držeći novac u bankama. 


Što građani misle o državnim obveznicama?

Stjepan Čuraj, državni tajnik Ministarstva financija, objašnjava da su državne obveznice nešto što se prvi put radi u Hrvatskoj i da to nije narodna obveznica u smislu samodoprinosa kao u bivšoj državi.

- Ovo je ulaganje u vrijednosne papire. Državne obveznice prije svega su namijenjene i omogućit ćemo da se primjene na sektor stanovništva, na engleskom bi to bilo retail bonds, retail kao maloprodaja. Ali naravno i financijskim institucijama odnosno investitorima, rekao je Čuraj.

Čuraj ističe da se u bankarskom sektoru takvo ulaganje zove bezrizično ulaganje: "Možemo reći da je tu rizik najmanji od svih financijskih ulaganja koja postoje".


Sigurnost ulaganja vrlo visoka


Državni tajnik Ministarstva financija dodaje da je sigurnost ulaganja vrlo visoka i ako netko čuva obveznice dvije godine dobit će sve svoje što uloži natrag i prinos.

- Do sada su građani mogli ulagati u njih, ali to nije bilo isplativo i zbog kamate i zbog rizika i zbog tog prvog praga. Sada ćemo spustiti te pragove na znatnije niže razine, ispod tisuću eura taj prvi prag onda se to poslije može povećavati. I onda s tim fiksnim prinosom iznad 3 posto kada se čuva do roka dospijeća dobiva se neki prinos na tu štednju, rekao je Čuraj.

Građani će imati prednost ulaganja u odnosu na financijske institucije, ali ulaganja se ne odnose isključivo samo na građane ili samo na financijske institucije. Iste su mogućnosti upisa, prednost imaju građani, upis će trajati 5 ili 7 dana, a nakon toga se odlučuje koliko se još financijskih institucija pušta unutra, objasnio je Čuraj.

- To sve bi trebalo biti u sljedećih mjesec dana. U sljedećim tjednima će ići informacije o točnim datumima, dodao je Čuraj.

- U pravilu nema nikakvih drugih troškova operacija osim ako ih ne želite prodavati na sekundarnom tržištu, rekao je Čuraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!