Koliko će ukrajinsko-ruska kriza utjecati na hrvatske tvrtke?

23.02.2022.

19:20

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Utjecaj krize na Hrvatsku

Utjecaj krize na Hrvatsku

Foto: Dnevnik / HRT

Na europskim burzama cijene dionica porasle su nakon jučerašnjeg pada jer se ulagači nadaju da će se sukob na istoku Europe ipak riješiti diplomatskim putem. Isti trend prati i Zagrebačka burza. Diplomatskom rješenju nadaju se i hrvatski gospodarstvenici, pogotovo veliki izvoznici i turistički djelatnici. Iako na izvoz u Rusiju otpada samo 1,2 posto ukupnog izvoza, on je za pojedine tvrtke iznimno važan.

Solinski proizvođač autodijelova AD Plastik u Rusiji ima dvije tvornice, a udio prihoda s ruskog tržišta viši je od 25 posto.

- Olakotna okolnost u ovoj situaciji je ta što naše tvornice u Rusiji proizvode isključivo za rusko tržište i time je smanjen utjecaj potencijalnih sankcija na naše poslovanje, poručuju iz AD Plastika. 

Rusko je tržište važno i Podravci u kojoj se još analiziraju mogući rizici za poslovanje.

Pliva i Belupo u Rusiju izvoze lijekove, no vjeruju da će, kao i dosad, lijekovi biti zadnji na udaru sankcija.

Tvrtkama je bitno i kakve bi mogle biti kontrasankcije s ruske strane, kažu u Komori.

- Druga stvar koja će se dogoditi, to je strmoglavi pad rublje, znači to će biti tečajne oscilacije koje će se isto reflektirati koji će se isto reflektirati na poslovanje naših tvrtki u Rusiji, i svih europskih tvrtki. I treća stvar to je problematika s opskrbom energenata i visokim cijenama energenata, ističe voditeljica Odjela za internacionalizaciju u Sektoru za međunarodne odnose HGK Suzana Knežević.

Posebno je zanimljivo pitanje poslovanja Fortenova Grupe čiji su suvlasnici VTB i Sberbanka. Iz Fortenove odgovaraju da ne očekuju utjecaj sankcija na financiranje tvrtke.

- Banke u ruskom vlasništvu u Fortenova grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava, ona su ispod 50 posto, a drugi najveći dioničar kompanije su domaći hrvatski vlasnici. Također, Fortenova grupa ima stabilnu kapitalnu strukturu, u kojoj financiranje predvode američki investitori HPS Investment Partners, ističu iz Fortenova grupe.

Moguće ograničavanje financijskih tokova s Rusijom ne bi trebala osjetiti ni hrvatska podružnica Sberbanke, jer posluje kao dio grupe Sberbank Europe, pod europskim nadzorom i licencijom.

No bude li ograničeno putovanje ruskim državljanima, osjetit će to hrvatski turizam. 

Iako je udio Rusa oko jedan posto svih stranih turista, troše 50 posto više od prosjeka.

- Volimo ruske goste i naravno da bi bilo šteta da iz bilo kojih razloga oni ne mogu doći na Jadran. A što se tiče regija, Istra apsorbira pola gostiju koji dođu u Hrvatsku, iznosi predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba. 

Iako je Hrvatska zbog LNG terminala i Janafa energetski u povoljnijem položaju od drugih zemalja, eventualni prekid opskrbe plinom iz Rusije mogli bi najviše osjetiti veliki potrošači poput kutinske Petrokemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!