Kotarski: Hrvatska će osjetiti nestabilnosti na energetskom tržištu i žitaricama

23.02.2022.

19:28

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Kristijan Kotarski u Dnevniku

Kristijan Kotarski u Dnevniku

Foto: Dnevnik / HRT

Koliko će ekonomske sankcije utjecati na gospodarstvo Europe i Rusije, u središnjem Dnevniku otkrio je profesor Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Zapad se za sada obračunava s Rusijom ekonomskim sankcijama, Moskva je najavila odgovor, koliko će to zapravo protresti gospodarska kretanja?

- Već se to događa, cijena barela nafte je gotovo na 100 dolara po barelu, cijena plina također raste, pogotovo da je EU u proteklih nekoliko godina imala praksu da destimulira dugoročne ugovore s Rusijom oko kupoprodaje plina, jednostavno, izloženi smo kratkoročnoj tržišnoj volatilnosti, to će sigurno osjetiti gospodarstvo i građani ako se ova kriza produbi, ističe Kotarski.

Ako kriza dodatno eskalira na tržište žitarica, a Rusija i Ukrajina drže 1/3 globalnog izvoza svih žitarica?

- To će pogoditi potrošače u najsiromašnijim državama, hrana im zauzima velik dio u potrošačkoj košarici, to su ključni parametri oko kojih treba voditi računa.

Hrvatska nema toliku gospodarsku razmjenu s Rusijom, ima nešto turizma, stoga očito ne treba očekivati veliku štetu.

- Kada govorimo o sankcijama koje je uvela Europska unija još 2014. uslijed aneksije Krima, naši izvoznici su našli druge kanale gdje će prodavati robu. Mi imamo izvoz u Rusiju 200 milijuna dolara u 2021. godini, što nije neki značajan iznos. Što se tiče ruskih gostiju, zabilježeno je 800 tisuća noćenja u prethodnoj godini, što je jako malo ako znamo da je ukupno zabilježeno 80 milijuna noćenja. Malo je trgovinskih i investicijskih veza, ali indirektno ćemo to osjetiti kroz nestabilnost na energetskom tržištu, radi se o nafti, plinu te potencijalno žitaricama.

Kotarski dodaje da je Rusija od 2014. udvostručila svoje devizne rezerve koje premašuju 650 milijardi američkih dolara te ističe da su u stanju izdržati zapadni koordinirani pritisak.

- Rade na razvijanju platnih kanala s Kinom i Iranom, kao sve važnijim saveznicima u političkom i ekonomskom smislu te će tu osigurati, ako SAD odluči suspendirati ruske banke iz globalnog platnog sustava, Rusija radi na tome da njihova s ovim državama ne ovisi o dolaru. Ne vjerujem da će doći do toga, SAD ne može samostalno odlučiti da se Rusija otkine s globalne bankarske strukture, ističe.

Na upit o tome hoće li prevladati ekonomski ili strateški interesi, profesor Kotarski ističe da kod Rusa očito strateški interesi imaju prioritet.

- Vladimir Putin je u stanju izdržati ekonomske sankcije. Što se tiče pozicije EU-a, valja naglasiti da oni nisu na čisto. Kada se usporedi cijena plina početkom 2019. i početkom ove godine, razlika je 500 milijardi dolara godišnje. To je ogroman udarac na europsko gospodarstvo i europsku konkurentnost. Mi možemo uvesti plin iz SAD-a, imamo LNG, ali su te cijene visoke te su mali kapaciteti u Kataru i Azerbajdžanu na koje mi možemo računati ako će sankcije Rusiji biti još jače, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!