Koliko stoji ljetovanje na hrvatskoj obali?

08.06.2023.

20:12

Autor: Ivana Brailo Drnas, Ivica Đuzel/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Sa sunčanim lipanjskim danima i turistički brojevi na obali tradicionalno rastu. A rastu i cijene. Na obali je sve više kvalitetnijih smještajnih jedinica visoke kategorije, kao i luksuznih vila, koje podižu prosječnu cijenu noćenja, no postoje i jeftinije opcije. Koliko zapravo stoji ljetovanje na hrvatskoj obali, provjerile su naše ekipe.

Na otoku Viru svake je godine sve više iznajmljivača smještaja visoke kategorije. Šesnaest je tisuća kreveta, no u sezoni se uvijek traži krevet više. 

- U visokoj sezoni je 80 do 100 eura jedan mali apartmančić dnevno, pa se cijena penje sve do 500-600 eura, ovisno da li se radi o kući za odmor, rekao je direktor Turističke zajednice općine Vir Srđan Liverić.

- Posljednji sam put bio u Hrvatskoj prije deset godina i osjetna je razlika u cijenama, no u usporedbi s Belgijom, cijene su u redu, kazao je Dennis iz Belgije. 

U Istri se smještaj može pronaći za svačiji ukus i novčanik.

- U zimskim mjesecima cijene se kreću od 150 eura do ljetnih mjeseci, kada to postaje nekoliko puta više, otkrila je iznajmljivačica iz Rovinja Ksenija Pehar.

- U zimskom periodu godine imamo neke cijene za hostelski tip soba koje su nekakvih 15-20 eura, a za ove privatne sobe koje imamo u ponudi, to je nekakvih 35-40 eura zimi, dok su ljeti te cijene dvostruke, rekao je vlasnik hostela u Puli Tomislav Milošević

Noćenje u kućama za odmor i luksuznim vilama na dubrovačkom području stoji između 400 i čak nekoliko tisuća eura, dok se hotelska soba teško može naći za manje od 200 eura.

- Mi smo srednja kategorija, četiri zvjezdice, hotel sa 180 soba. Popunjenost glavne sezone je jako dobra, raspon cijena. Povećanje u odnosu na 2019. godinu je između 5 i 15 posto, ovisno o terminu, rekao je direktor prodaje i marketinga u Hotelu Lero Ivan Galov.

Cijene privatnog smještaja u Dubrovniku kreću se u prosjeku od 80 do dvjestotinjak eura za noć.

- Odsjeli smo tu u blizini, stigli smo sinoć. Cijene su malo više, ali s obzirom na vrijednost i ljepotu mjesta, mislim da se isplati, rekao je Alejandro iz Venezuele.

- Unajmili smo apartman. Lijepo je i jeftino, vrlo uredno i čisto. Mogu reći da uživamo i da nam je smještaj vrlo dobar, rekao je Dan iz Ujedinjenog Kraljevstva. 

- U Dubrovniku je neki stagnacijski rast, lagana lagana krivulja. Sve se iznajmilo što se ima iznajmiti, lagano otpadaju oni koje tržište čisti, gdje računica dugoročnog najma postaje isplativija, kazao je Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smještaj. 

Na obali se, stoga, može ljetovati i povoljno i luksuzno, no, poželjno, uz rezervaciju. Naime, nakon donekle sramežljive predsezone, turistički djelatnici očekuju izrazito uspješno ljeto.

Sjajni rezultati u Jelsi na Hvaru 

Unatoč visokim cijenama i inflaciji, samo u prvih 5 dana lipnja u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 300 tisuća noćenja,12 posto više nego lani u isto vrijeme.  U Jelsi na Hvaru hotelski smještaj je u potpunosti popunjen, a gostiju ima čak 37 posto više nego lani. 

Zanimljiva je struktura gostiju jer, osim Nijemaca koji su tradicionalno prvi u srednjoj Dalmaciji, na drugom su mjestu gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva. Slijede Poljaci pa Amerikanci i Hrvati, što je ugodno iznenađenje. Čini se da na kraju nikomu ništa nije skupo pa čak ni na Hvaru poznatom po visokim cijenama.

- Iznimno smo zadovoljni brojem noćenja. Ako uspoređujemo s 2022. godinom na razini smo 37 posto a ako uspoređujemo 2019. godinu broj noćenja je porastao 23 posto. Što se tiče poskupljenja poskupilo je sva pa i usluge turizma u Jelsi oko 15 posto, rekla je direktorica TZ-a Jelse Marija Marjan.

S druge, hedonističke, strane otoka Hvara cijene su nešto više, ali koliko para toliko i muzike.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!