Konačno procvao i kontinentalni turizam

28.06.2022.

09:00

Autor: Ivica Grudiček/Vijesti/IMS/HRT

Nuša Korotaj, generalna direktorica Termi Sveti Martin

Nuša Korotaj, generalna direktorica Termi Sveti Martin

Foto: Studio 4 / HRT

Budi se kontinentalni turizam. Tako je popunjenost na sjeveru Hrvatske, u Međimurju - gotovo na razini rekordne 2019. godine. Ivica Grudiček provjerio je u Termama Sveti Martin kako su preživjeli pandemiju, ali i kako se nose s aktualnim problemima - rastom cijene energenata i nedostatkom radne snage.

Nuša Korotaj, generalna direktorica Termi Sveti Martin, rekla je kako su u Termama bili i za vrijeme pandemije vrijedni te kako se sada to vraća. Kako kaže, vratili su se na brojke iz 2019.godine, a možda će prihodi biti i veći.

- Moramo reći da je visoka inflacija pa troškovna strana nije ni blizu periodu iz 2019. godine, ali to je izazov za nas i za sve direktore u hotelijerstvu, naglasila je.

Dodaje da su prije pandemije prevladavali domaći gosti u Svetom Martinu i to sa 60 posto noćenja, a sva ostala noćenja su bili gosti iz susjednih zemalja. Tijekom pandemije i odmah poslije gosti su većinom bili domaći, no, kako kaže, sada su se počeli vraćati i stranci.

- Imamo dosta s gostiju iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, rekla je Korotaj.

Poskupljenje energenata snažno utječe na poslovanje i kako kaže, to je trenutno „rak rana” svih hotelijera, pogotovo onih koji imaju termalne kapacitete, stoga što oni jako ovise o energentima. 

- Što se tiče radne snage, kolege na moru imaju velike probleme, ali u Svetom Martinu je drugačije. Velika većina zaposlenika su lokalni ljudi i oni su ovdje dugi niz godina. Imamo i nekoliko Indijaca te vrijednih Ukrajinki, rekla je i dodala kako spremni i ekipirani dočekuju ljeto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!