Končar - Inženjering ugovorio dva strateška projekta u Švedskoj

26.06.2023.

12:32

Autor: V.K./HRT/Hina

Končar - Inženjering ugovorio 2 strateška projekta u Švedskoj

Končar - Inženjering ugovorio 2 strateška projekta u Švedskoj

Foto: Ilutracija/ Ivica Galovic / Pixsell

Tvrtka Končar - Inženjering (KET) potpisala je dva nova ugovora sa Svenska Kraftnät (SVK), švedskim operatorom prijenosnog sustava, čime ukupna ugovorenost poslova KET-a na tržištu Švedske iznosi više od 20 milijuna eura, izvijestili su u ponedjeljak iz Končara. 

Kako se objašnjava u priopćenju, KET će biti angažiran na projektima proširenje 220 kilovoltne (kV) transformatorske stanice Linnvasselv i rekonstrukcije primarne opreme, te sustava zaštite i upravljanja na sedam transformatorskih stanica od 220 kV u blizini Stockholma.

Opseg poslova uključuje usluge inženjeringa po načelu "ključ u ruke", a koje uključuju vođenje projekta, projektiranje, isporuku i ugradnju primarne opreme, sustave upravljanja i zaštite, funkcionalna ispitivanja kompletnog postrojenja te puštanje u pogon.

- Ovim važnim iskorakom, ukupna ugovorenost društva KET-a na tržištu Švedske dosegla je iznos od preko 20 milijuna eura, ističu iz Končara.

Član Uprave Končar - Inženjeringa Ivan Tomšić podsjeća kako je, nakon dugogodišnjeg pretkvalifikacijskog postupka kod švedskih kupaca i vrlo intenzivnih prodajnih aktivnosti, KET prošle godine, po prvi put u svojoj povijesti, ugovorio dva posla po načelu "ključ u ruke za Svenska Kraftnät (SVK), švedskog operatora prijenosnog sustava, i za Vattenfall Eldsitribution, operatora distribucijskog sustava.

Riječ je, pojašnjava, o složenim projektima revitalizacije visokonaponske transformatorske stanice Finnslätten, odnosno zamjene sustava zaštite i upravljanja na četiri 400 kV i 220 kV transformatorske stanice, a koji su u visokom stupnju realizacije.

- Ovotjedni potpis dva nova ugovora za SVK, rezultat je sustavnih aktivnosti prodajnog tima KET-a, ali i tima uključenog na realizaciji prethodno navedenih ugovora, istaknuo je Tomšić.

Iz Končara navode i kako je, zbog vrlo snažne konkurencije i tržišnih zahtjeva za visokom kvalitetom isporučenih proizvoda i usluga, tržište Švedske prepoznato kao jedno od najzahtjevnijih na području Europe te je kao takvo i od izuzetnog strateškog značaja za Končar.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak ističe kako je širenje poslovanja na tržištu Švedske od strateškog značaja za Končar, a time i hrvatsku industriju.

- Uskoro planiramo proširenje lokalnog ureda KET-a na tom tržištu i angažman dodatnih kapaciteta, kako za prodaju, tako i realizaciju poslova, primjenjujući pritom nove modele primjerene zahtjevima i okolnostima izazovnog švedskog tržišta. Ovime KET, ali i ostala društva Končara već prisutna na švedskom tržištu, još jednom dodatno potvrđuju da Končar, kao regionalni lider, zaista jest u samom vrhu europske elektroenergetske industrije, izjavio je Kolak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!