Končar pustio u rad Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

24.01.2023.

15:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/I.Z./P.F./HRT/Hina

Končar pustio u rad Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

Končar pustio u rad Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Jedan od naših najvećih izvoznika, zagrebački Končar, otvorio je u povodu 102. rođendana novi laboratorij za velike električne strojeve i pogone. Riječ je o jedinstvenom tehnološkom kompleksu kakvih je malo u svijetu. Investicija od 7 milijuna eura financirana je vlastitim sredstvima tvrtke koja za ovu godinu već ima ugovorene poslove u vrijednosti od milijardu eura.

Novi laboratorij dio je Laboratorijskog centra Končar - Instituta za elektrotehniku, a po tehničkim karakteristika i suvremenoj opremi, pripada društvu malobrojnih takvih u svijetu i nudi usluge mnogim svjetskim kompanijama.

- Trudimo se našim klijentima ponuditi uslugu "one stop testinga", što znači da na jednom mjestu dobiju sva ispitivanja za razvoj proizvoda ili stavljanja proizvoda na tržište što u zelenoj tranziji posebno dolazi do izražaja, objasnio je Dalibor Filipović Grčić, član Uprave Končar - Instituta za elektrotehniku.

Izgradnja laboratorija započela je u srpnju 2021., a vrijednost investicije, u potpunosti financirane vlastitim sredstvima, iznosi sedam milijuna eura.

Otvaranju novog laboratorija nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je ocijenio da je to značajan događaj za hrvatsku industriju i hrvatsko gospodarstvo.

Realizacijom tog projekta, kako je kazao, Končar je potvrdio da posjeduje i kontinuirano razvija te usavršava znanja koja su od vitalnog značaja za vlastiti poslovni razvoj i za razvoj cjelokupnog gospodarstva.

- Končar je prisutan na 130 tržišta, u Hrvatskoj realiziraju velike infrastrukturne projekte to je modernizacija vlakova i to će se sigurno odraziti na rast BDP-a i na pozitivne trendove u hrvatskom gospodarstvu rekao je te dodao kako upravo hrvatska pamet, znanja i vještine predstavljaju najvažniji i najznačajniji domaći resurs.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak rekao je kako je otvaranje laboratorija iznimno važna, ako ne i najvažnija investicija Končara u prošloj poslovnoj godini.

Po njegovim riječima, Končar u 2023. planira investicije veće od 60 milijuna eura, a bit će usmjerene na ulaganja razvoj novih proizvoda, projekte iz područja digitalnih tehnologija te u istraživanje i razvoj.

- Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe doprinijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti, kazao je Kolak.

Inače, novi se laboratorij, zbog svojih tehničkih mogućnosti te suvremene ispitne i mjerne opreme, svrstava među nekoliko laboratorija u svijetu s mogućnošću ispitivanja visokonaponskih (HVDC) kabela za istosmjerni prijenos energije.

Laboratorij čine dvije ispitne hale ukupne površine 1.500 četvornih metara, a namijenjen je za tipska, specijalna i razvojna ispitivanja.

Puštanje u rad novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone od iznimnog je značenja za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim karakteristikama ravnopravan je renomiranim svjetskim laboratorijima.

- Osim što će zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi Končarev laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu, ističu iz te kompanije.

Ekološki prihvatljivi proizvodi iz područja elektroenergetike te oprema za baterijske i hibridne vlakove okosnica su razvoja jedne od naših rijetkih stoljetnih tvrtki. Grupa Končar, najveći hrvatski izvoznik te regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkom prijevozu ove godine slavi 102. obljetnicu poslovanja koju je obilježila puštanjem u rad novog laboratorija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!