Končar slavi 100. rođendan uz rast prihoda

26.01.2021.

21:03

Autor: Zvjezdana Heina/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Rođendan Končara

Rođendan Končara

Foto: Dnevnik / HRT

Končar, koji slavi 100. rođendan, svoje transformatore, generatore, tramvaje i vlakove izvozi u 130 zemalja. Regionalni je lider u elektroindustriji i u godini pandemije uspio je ostvariti rast prihoda od gotovo tri milijarde kuna te isporučiti do sada najveće mjerne transformatore. 

Čak 1350 visokoobrazovanih stručnjaka ispisuje stoljetnu povijest Končara, a među njima je i mlada inženjerka.

- Čast mi je raditi u tako velikoj firmi jer se puno radi na razvoju novih proizvoda i raznim inovacijama, govori Marija Štanfel, inženjerka elektrotehnike.

- Prije je bilo dobro, a sad je još bolje. Lakše je raditi, strojevi su automatizirani, tvrtka drži do ljudi, ističe radnica Marica Stojić

U izazovnoj godini pandemije Končar je američkoj elektroprivredi isporučio mjerne transformatore, među najvećima na svijetu. Izgradili su i našu najveću solarnu elektranu na Visu, dok distributivni transformatori bilježe 80 postotni izvoz.

- Ugovori su potpisani za puno zemalja Švedsku, Njemačku, Bliski istok je veliki kupac, Ujedinjeni Arapski Emirati su veliko tržište. Imamo i za njih ugovore ove godine i aktualne ponude, govori Vedran Maljković, voditelj Kontrole kvalitete, Končar D&ST.

U pogonima se radi punom parom jer su ugovoreni poslovi vrijedni gotovo 4 i pol milijarde kuna. Sredinom iduće godine Latviji će se isporučiti svih 12 ugovorenih tramvaja a u ovom pogonu počela je proizvodnja vlakova za domaću željeznicu.

- Ovo je treći tramvaj koji ćemo isporučiti unutar tjedan dana, u fazi je završnog ispitivanja. Što se tiče vlakova za HŽ Putnički prijevoz počeli smo montažu prvog vlaka i dinamika će biti otprilike jedan mjesečno, objašnjava Igor Jagodić, član Uprave tvrtke Končar - Električna vozila.

Četrnaest Končarovih tvrtki s tri i pol tisuće zaposlenih i ove godine očekuje daljnji rast prihoda i izvoza.   

- Očekujemo da Končar i dalje raste u izvozu, da ćemo u svim segmentima ostvariti bolje rezultate i da nam izvoz bude 60 posto ukupnog prihoda. Ključno je tržište Europske unije, no dugoročno računamo i na tržište Afrike, ističe Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara. 

Digitalizacija i jačanje konkurentnosti ostaju prioriteti tvrtke čiji su stručnjaci obol dali i brzoj obnovi energetske infrastrukture na razorenoj Banovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!