Kuće za odmor u unutrašnjosti Istre zanimljivije od obale

18.07.2022.

07:00

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/IMS/HRT

Obiteljski hoteli u Istri

Obiteljski hoteli u Istri

Foto: HTV / HRT

Istra danas već ima više tisuća vila i kuća za odmor u svojoj unutrašnjosti koja je suvremenim gostima sve zanimljivija od obale. No, posljednjih godina počeli su nicati i obiteljski hoteli. Od onih koji u središtima malih mjesta nude doručak, do onih koji su vezani uz neku prepoznatljivu istarsku priču poput vina ili maslinova ulja.


Pitoresknom Grožnjanu teško je odoljeti pri posjetu unutrašnjoj Istri. Mjesto je nedavno dobilo i prvi mali hotel u kojemu su posao našle i dvije Ukrajinke. I ne misle ga napuštati.

- Volim Grožnjan, predivan je, vidite ovaj pogled... Ljudi se oduševe, a meni se sviđa i ovaj posao, rekla je Anastasia, konobarica iz Ukrajine.

- Zapravo se pokazalo kao jedna prava ponuda koja je nedostajala Grožnjanu s obzirom na to da je Grožnjan bio poznat više kao izletište, kao nekakva jednodnevna varijanta, a s „bed and breakfastom i bistrom” smo upravo to dobili - da gosti ostaju čak i po 5-6 dana, govori Mercedes Serafimova, voditeljica prodaje hotela u Grožnjanu.

Uz dobru hranu i priznata su vina čest razlog dolaska gostiju u unutrašnju Istru. Pa i u obližnju Brtoniglu.   

- Istra je dobro poznata po famoznim, uvijek kvalitetnim vinima, zato stalno dolazimo, rekao je Paolo, turist iz Italije.

Mnogi žele i ostati nekoliko dana pa je vinarska obitelj izgradila i hotel s pratećim sadržajima.

- Ma znate što: Mi smo već bili zadovoljni i prošle godine, kad je bio COVID, a ove godine je još bolje tako da, daleko smo od one 2019., daleko bolje, naglašava Vesna Cattunar, vlasnica hotela u Brtonigli.

- Tko god ponudi visoku kvalitetu, ne samo smještaja nego i servisa, usluga, to gosti traže i to se plaća sukladno kvaliteti koja se nudi, ističe Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije.

Pa tako i oni obiteljski hoteli, koji su već etablirani kao luksuzni - s ulaganjima ne prestaju.

- Ulažemo non-stop, evo zadnje je naša oleoteka, sala za degustaciju maslinovog ulja, mi smo proizvođači maslinovog ulja tako da redovito organiziramo degustacije i prodajemo naše maslinovo ulje, naglasila je Leana Farentich, vlasnica hotela u Brtonigli.

U Istri je u posljednjih 15 godina niknulo 100-tinjak malih hotela. Procjenjuje se da bi ih u sljedećih 15 godina trebalo biti još toliko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!