20:19 / 23.01.2022.

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Izolirane kuće za odmor u Istri nikad ranije nisu bile rezervirane

Već su počele rezervacije za ljeto

Već su počele rezervacije za ljeto

Foto: Dnevnik / HTV

U vrijeme rasplamsale pandemije i pod stalnim mjerama zaštite - Europljani ipak razmišljaju o ljetnim putovanjima. Iako će i ove godine većina svoj odmor rezervirati u posljednji trenutak, dio smještaja - primjerice u Istri - već je bukiran. Zanimanje raste i za predsezonu pa su očekivanja o turističkoj godini još uspješnijoj od lanjske - opravdana

Izolirane kuće za odmor, poput onih u središnjoj Istri, lani su imale najbolju sezonu dosad. No rezervacija za njih tada nije bilo već u siječnju, kao ove godine.

- Što se tiče kuća u centralnoj Istri, booking je za sada fantastičan. Konkretno, objekt u Savičenti sad je već kompletno popunjen od 15.4. do polovice desetog, govori Patrik Spagnolo, iznajmljivač kuća za odmor.

Uz zanimanje za kuće i kampove, među njemačkim gostima - nakon dvije godine - raste i interes za hotele.

- Bit će praktički interes i za hotele, pogotovo više kategorije, za one koji imaju posebnu ponudu tako da vjerujem da nećemo imati većih problema, rekao je Romeo Draghicchio, direktor predstavništva HTZ-a u Frankfurtu.

Boljoj sezoni nadaju se i konkurentske zemlje, koje su lani poslovale znatno lošije od Hrvatske, koja je, pak, bila zelena. Hoće li ove godine ključnu ulogu imati procijepljenost u odredištu?

- Činjenica je da mnoge zemlje imaju bolju procijepljenost, to će one koristiti. Ali u konačnici, gosti će voditi računa o tome kako mi vodimo računa o njima i tu neće biti većih problema, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

- Trenutačno zdravstveno stanje u destinaciji, prije samog putovanja, imat će ključnu ulogu, dodao je Draghicchio.

Agencije najavljuju i porast broja kongresnih gostiju. Održavanje konferencija danas je moguće uz COVID potvrde i testiranja, što se smatra standardom.

- Traži se da ljudi mogu dolaziti, da se mogu susretati, da mogu razmjenjivati svoja znanja, iskustva, koja ti ne možeš prenijeti na on-line platformi i to je intencija kojoj se ide, rekla je Vesna Borisavljević, vlasnica turističke agencije.

Prema sadašnjim procjenama, sezona će početi ranije nego lani. Blizina Hrvatske emitivnim zemljama i ove će nam godine biti najveća prednost.

"Svi u turizmu primili se posla kao da očekuju 2019." 

U Istri nema razloga za pesimizam. Turista ima i sada, javila je za Dnevnik HTV-a Jasminka Kalčić.

- Kada uspoređujemo ovogodišnje božićne i novogodišnje blagdane s proteklom godinom, ova godina je puno složenija u odnosu na prethodnu, ali brojke su puno bolje. U ovoj godini su brojke bolje za 2,5 puta bolji u odnosu na 2020, a ako uspoređujemo s 2019., onda smo na 65% i to je jako dobar rezultat, rekao je Denis Ivošević, direktor TZ-a Istre.

Već sada, u siječnju, u Istri bilježe gotovo za 160% bolji rezultat u odnosu na prošlogodišnji. Očekuje da će "sljedeća dva mjeseca kretanje biti usporenije, no jednom kada se situacija smiri, kada sve krene, trebamo biti spremni".

Odaziv klijenata za sezonu je vrlo pozitivan, što ih ohrabruje. Dodao je da su se svi u turizmu primili posla kao da očekuju 2019. godinu. Turistički sektor je, ističe, spreman. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!