Loša godina za pčelare, pčele umiru od gladi

23.05.2021.

12:55

Autor: Dajana Kruneš/ Podnevni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Loša godina za pčelare, pčele umiru od gladi

Loša godina za pčelare, pčele umiru od gladi

Foto: Podnevni dnevnik / HRT

Zbog izrazito nepovoljnog vremena, ovo bi mogla biti vrlo loša godina za pčelare. Proljetna paša propala je zbog vremenskih neprilika, a zbog niskih temperatura i nedostatka hrane velik je pomor pčela. Sve to moglo bi dodatno povećati uvoz meda.

Kiša i 12 Celzijevih stupnjeva u zraku - jesensko vrijeme krajem svibnja pčelarima stvara velike probleme. Pogled na saće govori sve.

- Pčelinje zajednice su jako slabe, što se vidi iz priloženog, meda nema, da bi preživjele moramo ih prihranjivati, a ja to evo činim već peti put. Za ovu godinu bit će važno spasiti pčele, a ne proizvesti med, objašnjava Jozo Pavlović, pčelar.

Dok u idealnim uvjetima košnicama u ovo doba godine ne bismo prilazili, danas druga slika.

- Na terenu je situacija takva da već imamo informaciju da ljudima pčele umiru od gladi. Vrijeme je nevjerojatno loše i sada kada bi trebale biti oko nas, ih nema, kaže Nikola Čačić, predsjednik Pčelarske udruge Matulji.

Prema podacima Hrvatskog pčelarskog saveza izumrlo je gotovo 40 posto pčelinjih zajednica.

- Ima nekakvih nagovještaja da bi se mogla proglasiti elementarna nepogoda, biti refundacija, dodaje Nikola.

Zato su količine domaćeg meda upitne.

- Ako u cijeloj sezoni dobijem 20 kila po košnici bio bih presretan, mada je nekada znalo biti i po 30-35 kila, priča Jozo.

- Imamo jako dobar proizvod koji bi se samo trebao još jače plasirati i istisnuti sve patvorine koje nam dolaze, jer je stvarno riječ o jednom premium proizvodu, rekao je Emil Horvatić, glavni tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Jer kakvoća je najvažnija. Pitanje je samo hoće li domaćem medu cijena ostati ista. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!