07:24 / 23.05.2021.

Autor: Ines Milanković/Potrošački kod/P.F./HRT

Uskoro oznake "Dokazana kvaliteta", evo što znače

Oznaka  'Dokazana kvaliteta'

Oznaka 'Dokazana kvaliteta'

Foto: HRT / HTV

Kako bi potrošači što lakše prepoznali domaći proizvod, uvodi se oznaka "Dokazana kvaliteta". Kupci moraju biti oprezni pri kupnji jer često u "šumi" oznaka na proizvodima nisu sigurni što koja etiketa znači. Primjerice, oznaka "Dokazana kvaliteta" na jajima značit će da je povećana površina u kojoj se perad kreće te da su životinje cijepljene protiv salmonele.

Istraživanja pokazuju da sve veći broj potrošača želi znati u kojim je uvjetima životinja držana, čime je hranjena, kako se prema njoj postupalo u prijevozu. Sve se to iskazuje na novoj oznaci koja bi trebala zamijeniti one dosadašnje, poput oznake jaja s hrvatskih farmi.

Zaštita kvalitetnog domaćeg proizvoda i njegovo bolje smještanje na tržištu nastoji se postići uvođenjem nove - jedinstvene oznake koja nosi naziv Dokazana kvaliteta.

- Nacionalni sustav Dokazana kvaliteta osmišljen je kako bi označili poljoprivredne i prehrambene proizvode posebnih karakteristika unutar pojedinog sektora. Znači, svi sektori se mogu uključiti u sustav - to su voće i povrće, zatim meso, mlijeko, jaja. Tako da već imamo 2 sektora koja su pokazala interes - to su proizvođači voća i proizvodači konzumnih jaja, istaknula je Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane.

Jaja iz slobodnog uzgoja podrazumijevaju farme s najvišim standardima. Jedna takva je u Soljanima - imaju 6000 nesilica.

- Sam način uzgoja se odražava u konačnici i na kvalitetu jaja. Slobodan uzgoj pruža ono prirodnije jaje - kokoš kao što vidite ima i dostupnost trave, zelenu površinu, vegetaciju u zemlji i može pronaći različite izvore proteina, dodatne izvore proteina, objasnila je Mirela Klisurić, magistrica biologije i ekologije u Agro-klasteru.

- Ja sam dijete sa sela i ja sam od malih nogu odrasla uz koke i domaća jaja. I ova naša jaja su, kažem vam, najsličnija domaćim s time da kad vi razbijete to jaje ono je žuće, žumanjak je žući, kvalitetnije je. Kad ispečete kolač, biskvit bude žući, fil isto bude dobar, navodi Suzana Kopčalić, radnica na farmi u Soljanima.

Takva su jaja zdravija, ali i skuplja. U Hrvatskoj ih proizvodimo samo 2-3%. Nova će oznaka podrazumijevati strože kontrole te nove standarde u proizvodnji prehrambenih proizvoda, što pozdravljaju proizvođači.

- Naše domaće tržište štitimo na način sljedivosti. Znači da točno kupac zna gdje je jaje snešeno, na kojoj farmi i kako je bilo skladišteno, transportirano i koliko je jaje staro kad ga on kupi, rekao je Ivica Baričević, dr. vet. med., voditelj sektora proizvodnje slobodnog uzgoja jaja u Agro-klasteru.

- Ove koke nemaju skraćene kljunove, kao što vidite, one mogu čeprkati gdje god žele, čak i nekakve kamenčiće, što je izuzetno dobro za njihovu probavu, smatra Klisurić.

A upravo su dobrobit životinja, dostupnost zelenih površina i manja gužva u peradarniku neki od uvjeta za dobivanje oznake Dokazana kvaliteta, koju možemo očekivati već na prvim jesenskim jabukama.

- U sam sustav uključeno je i delegirano tijelo koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede. Kad se sami proizvođači prijave delegiranom tijelu, provjerava se je li cijela proizvodnja sukladna specifikaciji i tek tada proizvođač može dobiti potvrdu o sukladnosti i može označiti svoj proizvod sa znakom Dokazana kvaliteta, navodi Kolarić Kravar.

Osim na voću i jajima, oznaka Dokazana kvaliteta može se očekivati i na drugim proizvodima, poput mlijeka, mesa, meda i povrća - sve kako bi potrošači mogli uživati u kvalitetnim, svježim i domaćim okusima. Prve oznake Dokazana kvaliteta bit će na proizvodima već ove jeseni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!