Marić: Nema psihoze pojačane kupnje, police su pune

31.03.2022.

14:12

Autor: Hina/HRT/D.S.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

Podaci Ministarstva financija pokazuju da nema poremećaja i značajnijih odstupanja u ponašanju potrošača tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja u smislu pojačane kupnje pod utjecajem rata u Ukrajini i straha od nestašica, rekao je nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić.


O time, kako je rekao, svjedoče podaci o fiskalizaciji računa i poreznim prihodima.


Marić ne očekuje nikakve prekide u opskrbnim i distribucijskim lancima.


- Ne bi trebalo doći ni do kakve oskudice i nestašice, rekao je.


- Na svim policama je dovoljno svega, osim ako je roba na jakoj akcijskoj cijeni kod čega je uobičajeno da se polica brže isprazni, kaže Marić.


Smatra dobrim da i maloprodajni lanci šalju takvu vrstu poruka, kako se ne bi stekao dojam da samo Vladini dužnosnici pokušavaju umiriti javnost.


Najavio je da će s trgovcima otvoriti i temu "inflatornih pritisaka" te da je logika snižavanja stopa PDV-a doprinijeti smanjenju pritiska na porast cijena, a kod nekih, kako je rekao, očekuje i snižavanje.


Podsjeća da na cijene ne utječu samo porezi, ali da to nije alibi za neopravdano dizanje cijena.


Od trgovaca očekuje da snižavanja stopa PDV-a preliju tamo gdje je originalno i ciljano, a to su potrošači. 


Što se tiče ispunjavanja svih mjera iz Akcijskog plana za sudjelovanje RH u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), rekao je da će to značiti dodatnih 700 milijuna eura do kraja polugodišta, te da Vlada s punim elanom i tim rezultatima ide dalje prema europskim institucijama u iščekivanju konvergencijskog izvješća početkom lipnja. Očekuje da će to izvješće biti pozitivno.


Naglasio je da cilj uvođenja eura 1. siječnja 2023. ostaje, uz ispunjenje svih obveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!