Marić: Povećanje rejtinga prva opipljiva korist od ulaska u eurozonu

14.07.2022.

14:11

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT/Hina

Novac

Novac

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je Konferencija Večernjeg lista - "Hrvatska kao dio eurozone". Okupljeni predstavnici Vlade, tvrtki, medija te financijski stručnjaci razgovarali su o posljedicama uvođenja eura, te o stvaranju temelja za dugoročni gospodarski rast. 

Ministar financija pozvao je još jednom na praćenje isticanja cijena roba i usluga kako ne bi bilo, kako kaže, lova u mutnom.

- Da budemo svjesni jedne činjenice, ako se samo isključivo fokusiramo na kratkoročne zarade ako se ponašamo kao silosi, u kratkom roku netko i može profitirati, a u dugom roku svi gubimo. I u ovakvim makroekonomskim okolnostima gdje imamo sve izazove inflatornih kretanja očuvanje gospodarske aktivnosti je jedno od važnijih stvari, poručio je Marić. 

Marić: Povećanje rejtinga prva opipljiva korist od ulaska u eurozonu

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da je sada, nakon Fitchovog izvanrednog povećanja, kreditni rejting Hrvatske kod te agencije najviši ikada.

- To je fenomenalna vijest, to su prve opipljive koristi od ulaska u eurozonu. To je treća stepenica investicijske zone i najviša ikada za Hrvatsku što se tiče Fitcha, kazao je Marić, nakon nastupa na konferenciji Večernjeg lista "Hrvatska kao dio eurozone.

Istaknuo je da trenutno po Fitchu sedam članica EU ima niži rejting od hrvatskog.

Marić je, kaže, posljednjih tjedana razgovarao s analitičarima kreditnih agencija i svi se, ističe, slažu da je Hrvatska napravila sjajan napredak proteklih godina.

Rezultati su prepoznati - i financijski i makrofiskalni i općenito. Jasna je i njihova poruka: nemojte stati na tome, kaže Marić, koji je prošloga tjedna podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra financija.

O novom ministru Primorcu

Ovih posljednjih dana na ministarskom mjestu učinit će, kaže, sve što treba za urednu primopredaju poslova novom ministru Marku Primorcu.

Smatra da će se Primorac dobro snaći na mjestu ministra i da je adekvatan izbor za to mjesto, s obzirom na njegov dosadašnji rad, ali i današnje reakcije na sjednici saborskog Odbora za financije na kojemu se raspravljalo o povjerenju novom ministru financija.

- Surađivali smo na nekim projektima, on je miran i staložen čovjek, koji ima znanja, zaključio je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!