Marić: Rashodna strana raste više od prihoda, ali javni dug zabilježit će smanjivanje

26.10.2021.

10:54

Autor: I.Z./HRT

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

Uoči početka Lider Investa- izbora za najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj- ministar financija i potpredsjednik Vlade Republike Zdravko Marić komentirao je aktualnu gospodarsku situaciju. Naglasio je da će Vlada prekosutra raspravljati o rebalansu proračuna. Istaknuo je i visoku procjenu BDP-a za ovu godinu. 

Ministar je istaknuo kako treba dodatno stimulirati investicije u Hrvatsku, prvenstveno privatne, a onda i javne te rekao kako Hrvatska trenutno ima i “jedan novi moment koji je izuzetno potentan”, a to je NPOO koji naglasak stavlja na transformaciju.

Marić: Završavamo rebalans proračuna

Ministar Marić naglasio je kako se ovih dana završava rebalans proračuna, ali završava se i proračun za 2022.

- Danas će biti na koalicijskom sastanku, a sutra na užem kabinetu Vlade, sve procedure koje je potrebno napraviti je prošao, naglasio je.

- U rebalansu je gospodarski rast viši od očekivanja, finaliziramo makroekonomske projekcije i idemo i preko osam posto što je jako dobar rezultat i možemo biti zadovoljni. Hrvatska će predrecesijsku razinu BDP-a doseći u dvije godine što je sjajan rezultat. Ta stopa je imala svoje reperkusije. Prihodi će biti blago korigirani na bolje. Imamo i ne baš najboljih vijesti, rashodna strana proračuna raste nešto i više od prihoda. Imali smo nešto veću indeksaciju mirovina, najprije zbog inflacije. Kao Vladi, drago nam je da mirovine rastu. Imamo i situaciju s mjerama za očuvanje radnih mjesta, one su bile predviđene samo za prva dva mjeseca, ali za neke sektore vrijede još uvijek. Što se tiče plaća, znali smo od početka da imamo nedostatna sredstva, ali sad ih osiguravamo. Na razini opće države nešto je veći deficit, poručio je Marić. 

Marić: Ove godine devet milijardi kuna da zadržimo rokove plaćanja veledrogerijama

Ministar je rekao kako je zdravstvu u prvom proračunu, tako i sada, s obzirom na situaciju s Covidom, neminovno potrebna kvalitetna reforma na rashodnoj strani. Prihodi daju svoj doprinos. Ove godine Hrvatska će za zdravstvo izdvojiti preko devet milijardi kuna kako bismo rokove plaćanja držali na 180 dana za bolnice, odnosno 120 dana za ljekarne.

- Ako gledamo baš veledrogerije, trenutno, s malim otklonom je dug bolnica 2,8 milijardi kuna, a ljekarne nekih 400 milijuna kuna. Da usporedimo, do sada je preko devet milijardi plaćeno i bit će plaćeno do kraja godine kako bismo držali rokove. To je što se tiče povećanje rashoda, rekao je. 

Ministar financija rekao je kako će rebalans za zdravstvo iznositi milijardu i šesto milijuna kuna. Koliko će biti deficit, Marić je kazao kako će se saznati u četvrtak kada će predsjednik Vlade i on prezentirati podatke.

- Koliki je deficit čut ćete u četvrtak, moramo malo dozirati, svakako će biti preko četiri posto, neće otići u neku neodrživu razinu, naglasio je.

- To nas vraća na putanju koju smo imali prije Covida. Četiri godine smo imali kontinuirano smanjenje javnog duga, onda imamo skok zbog covida, i već ove godine se vraćamo na putanju smanjenja javnog duga, dodao je.

Ministar je rekao da ima i dobrih vijesti, jer će javni dug će na kraju godine zabilježiti smanjivanje.

- To je nešto što želimo istaknuti, to je jasna poruka svima, vi znate i sami, fiskalna politika je od prvog dana stavljena u funkciju očuvanja zdravlja i života i radnih mjesta, poručio je. 

Potpredsjednik Vlade osvrnuo se i na inflaciju u Hrvatskoj.

- Projekcija inflacije je još uvijek ispod tri posto. Unatoč ubrzanju, ipak je ispod tri posto, ali je jako ozbiljno shvaćamo, ne samo zbog maastriških kriterija nego zbog naših građana, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!