19:38 / 22.04.2022.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Marić o inflaciji: Vlada će pripremati nove pakete i proširiti mjere

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Dnevnik / HRT

U Washingtonu na sastanku MMF-a i Svjetske banke dominira zabrinutost zbog posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom, te zbog rata u Ukrajini i inflacije. Ministar financija Zdravko Marić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako su zadnje projekcije MMF-a i Svjetske banke, kao i svih ostalih relevantnih institucija su revidirane na niže, međutim i dalje se predviđa rast, kao svjetskog gospodarstva tako i europskog, ali i gospodarstva u Hrvatskoj. 

Nakon rekordne prošle godine MMF je bitno smanjio predviđanja za hrvatski gospodarski rast u ovoj godini na 2, 7 posto. Marić je istaknuo kako je Hrvatska prošle godine iznad svih očekivanja rasla 10, 2 posto je zadnji podatak Državnog zavoda za statistiku.

Vlada Republike Hrvatske u idućem će tjednu usvojiti revidirane makroekonomske projekcije, gdje je revidiran rast na nešto niže. No, međutim, to je i dalje stopa oko tri posto.

- To je uzevši u obzir sve okolnosti i dalje dobro, poručio je Marić.

No, postoji velika neizvjesnost i puno je čimbenika na koje se ne može utjecati.

Vlada će pripremati nove pakete i proširiti mjere

Dodao je kako je fokus Vlade Republike Hrvatske bio prvenstveno na cijeni plina, ali i snižavanje stope PDV-a na hranu.

- Znali smo da će se efekti, bilo izravno ili neizravno utjecati na rast cijena hrane. Kako se dalje situacija bude razvijala, Vlada će pripremati nove pakete i proširiti te mjere. Ne bih u ovom trenutku govorio detaljnije. Moramo se fokusirati na implementaciju postojećeg programa i mjera. Vidimo i sami kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji, pa tako i globalno. Vidi se da je inflacija viša u SAD-u nego u Europskoj uniji. To su sve elementi s kojima moramo raspolagati i sukladno tomu, i adekvatno i na vrijeme reagirati, poručio je Marić. 


O javnom dugu

Nedavno je hrvatski ministar financija izjavio kako je vrijeme jeftinog novca završeno. Marić je kazao kao je Hrvatska prije tjedan dana izdala obveznicu, te je ona u smislu kvalitete investitora jako dobra.

Međutim, prinosi su značajno viši od razdoblja prošle godine. Marić je naglasio kako je dolazak u Washington iskoristio da se susretne s jakim i važnim financijskim investitorima, te su razmijenili iskustva za ono što slijedi dalje.

- Hrvatska će za ovu godinu još jednom napraviti transakciju na domaćem tržištu i manje, više ispuniti sve naše potrebe financiranja. No, naravno pogled prema naprijed govori da se moramo više fokusirati na prudentno upravljanje dugom i jako je važno iz proračunske perspektive, ali ono što smo govorili kada su kamate išle dolje da se sve to pozitivno preljeva na gospodarstvo, odnosno na građane. Tako i ovdje moramo učiniti sve da se to negativno prelijevanje, što je moguće više ublaži, rekao je Marić. 

" Vlada ima scenarije za najcrnije situacije"

I MMF i Sovjetka banka optimističniji su za globalno gospodarstvo i za Hrvatsku u 2023. godini, ali pod uvjetom da se kriza i u Ukrajini ne proširi dalje, da Rusija ne bude još više kažnjena što se tiče sankcija na gorivo.

Marić je naglasio kako hrvatska Vlada ima scenarije za najcrnije situacije.

- Što se god bude događalo mi ćemo pratiti situaciju i po potrebi, naravno reagirati, poručio je hrvatski ministar financija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!