07:00 / 04.05.2021.

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Umjetna inteligencija pomaže zadarskim maslinarima

Umjetna inteligencija pomaže zadarskim maslinarima

Umjetna inteligencija pomaže zadarskim maslinarima

Foto: HTV / HRT

Kako umjetnu inteligenciju primijeniti u poljoprivredi, konkretno u maslinarstvu? Odgovor na to pitanje nude zadarski znanstvenici u suradnji s IT stručnjacima, u sklopu projekta SAN. U maslinicima u Novigradu i na Dugom otoku postavljena je oprema zahvaljujući kojoj maslinari putem aplikacije na mobilnom telefonu prate sve što se događa u masliniku.

Meteorološka postaja, kamere i ostali sofisticirani uređaji prate sve što se događa u ovom novigradskom masliniku, primjerice količinu vlage, nametnike, bolesti.

- Prisutnost ovakve tehnologije koja mene na vrijeme upozorava da mi je muha unutra, da se nešto zbiva s listom masline da ima bolesti, to je savršeno za mene, objašnjava Ivica Vlatković, maslinar.

- Imam informaciju kolika mi je vlažnost, znam kada trebam uključiti, tehnologija to radi, čovjek treba samo nadzirati. Olakšava ti život, ne moraš biti prisutan, a imaš sve informacije, dodaje.

To sve vrlo jednostavno, na zaslonu mobitela.

- Danas maslinar iz Zadra bez da je nazočan u masliniku na mobitelu prati stanje s upozorenjima da se nešto događa i preporuča što se može poduzeti, kaže Zoran Šikić, izv. prof., Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Sveučilište u Zadru.

Projekt SAN traje 4 godine, financira se sredstvima Europske unije. Kada završi trebat će definirati i ponuditi proizvod koji će na tržištu biti dostupan malim i velikim maslinarima.

- Ova tehnologija je dostupna i za druge kulture, vinova loza ili neko voće. Znanstveni projekt uključuje studente da bi se studenti Zadarskog sveučilišta mogli obrazovati fokusirajući se na nove tehnologije. rekao je Šikić.

Održivost prirodnih resursa i korištenje novih tehnologija smisao je ne samo ovog projekta već i moderne poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!