Med vrhunske kvalitete u Primorsko-goranskoj županiji

05.11.2021.

17:06

Autor: Nikolina Gerek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Med vrhunske kvalitete u Primorsko-goranskoj županiji

Med vrhunske kvalitete u Primorsko-goranskoj županiji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U organizaciji Udruge za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike Biopčela i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, najboljim su pčelarima Primorsko-goranske županije dodijeljene nagrade i priznanja. Na ovogodišnje natjecanje 15. Zlatnog ulišta i ocjenjivanje meda prijavilo se pedeset pčelara.

Zbog iznimne biološke raznolikosti, Primorsko-goranska županija ima dvadesetak sortnih vrsta meda, od cvjetnog do meduna, lipe i kadulje. Pčela ima, meda ove sezone neznatno manje, ali nagrada za kvalitetu ne nedostaje. Dokazali su to i stručnjaci.

- Pelud, zastupljenost peludi, indikator medne rose, procjenjuje se i senzorska kvaliteta meda. Hrvatska udruga senzorskih analitičara meda sa svojim članovima, članovi su zapravo odradili kao stručni panel tu procjenu, rekao je Dražen Lušić, predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda PGŽ-a.

I ukupna pobjednica ovog petnaestoga Zlatnog ulišta je dugogodišnja pčelarka Fanika Mlakar iz Prezida. Ima 30 košnica s najviše cvjetnog meda, no nagrađena je za medun.

- Ove godine ih nisam nikamo selila, bilo je to što je bilo tu u Prezidu, ali za mene ima dosta. Ja kažem ovako, dosta je da se one same sebe prehrane i da imam ja za svoje potrebe malo meda, rekla je Mlakar.

Najbolji med od kadulje je onaj Ivana Matijevića koji je u pčelarenju, također, od malih nogu. A vlastite košnice ima još od osamdesetih godina.

- Nagrade, ne mogu više ni prebrojiti, ne znam imam jedno 15-20 i većina su zlato i srebro. Može se živjeti od meda, ali morate biti 24 sata aktivni tako da kad bi izračunali radno vrijeme onda bi bilo, li-la. Ali, ako ste u tome većim 24 sata onda se isplati, rekao je MAtijević.

A briga za opstanak pčela nije samo do pčelara, već i do svih nas.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!