Osnovan prvi klaster društvenih poduzetnika u Hrvatskoj

04.03.2022.

07:00

Autor: Sanja Kos-Bojanić, Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/HRT

Okupljanje u Koprivnici

Okupljanje u Koprivnici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Koprivnici je potpisan sporazum o osnivanju prvog klastera društvenih poduzetnika u Hrvatskoj. Pod motom "Poduzmi za društvo" kroz zajedničku suradnju žele ojačati svoja socijalna poduzeća kojima je jedno od osnovnih obilježja zapošljavanje osoba s invaliditetom i teško zapošljivih osoba na tržištu rada.   

Udruga tjelesnih invalida TOMS iz Trogira ima 280 članova i volontera i svojim radom i djelatnošću aktivno pridonosi rješavanju problema vezanih uz život i rad osoba s invaliditetom. Udruga ima i svoje socijalno poduzeće. 


- Poduzeće djeluje u sektoru ugostiteljstva, imamo svoj mali ugostiteljski objekt i trenutno zapošljavamo devet osoba, od kojih su šest osobe s invaliditetom, rekla je Aleksandra Markić iz TOMS-a.


Uz njih svoja iskustva, ali i probleme u radu socijalnih poduzeća, na okupljanju u Koprivnici iznijeli su predstavnici i drugih socijalnih poduzeća iz šest županija. 


- Svi smo ovdje koji imamo isti problem. Ne postoji zakon o društvenom poduzetništvu, već odavno najavljuju, međutim, još uvijek ništa. Provođenjem projekta Koprivita mi smo došli do zaključka da se moramo umrežiti. Pojedinac nema snagu, imamo snagu ako nas je puno, sad nas je 15, rekla je Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra, Koprivnica.


Socijalna poduzeća ne mogu poslovati pod istim uvjetima kao ostali, jer ona rješavaju velik društveni problem zapošljavanja osoba s invaliditetom. Zbog toga bi administrativne i porezne obveze za njih trebale biti drugačije. To sada nije tako, pa su se i zbog toga udružili u klaster. Prvi takav u Hrvatskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!