Ministar Filipović opet se sastao s predstavnicima MOL-a

15.09.2022.

10:47

Autor: Matea Dominiković/HRT

Ministar Filipović sastao se s predstavnicima MOL-a

Ministar Filipović sastao se s predstavnicima MOL-a

Foto: ilustracija / HRT

Jučer je ministar gospodarstva Davor Filipović održao drugi sastanak s predstavnicima MOL-a na kojem ih je, između ostaloga, informirao o Odluci Vlade da hrvatski plin ostaje u Hrvatskoj.

MinistarFilipović na sastanku je informirao predstavnike mađarskih suvlasnika INA-e o Vladinoj Uredbi kojom se nalaže INA-i da poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10%, te da se sav plin koji INA proizvede proda Hrvatskoj elektroprivredi. U nastavku se ministar Filipović osvrnuo na aktualni korporativni skandal u INA-i te još jednom naglasio važnost provođenja neovisne revizije koju je naložio, kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva  i održivog razvoja.

Vlada inzistira na promjeni uprave Ine

Uz reviziju vanjskih stručnjaka, Ina provodi i internu reviziju čiji će preliminarni rezultati biti predstavljeni sljedeći tjedan na sjednici Nadzornog odbora. Ministar Filipović još jednom je ponovio kako Vlada inzistira na promjeni cijele Uprave INA-e. Svi sudionici sastanka složili su se s time da je u narednom periodu, u što kraćem roku, potrebno promijeniti sustav korporativnog upravljanja koji je loš, dodaje se u priopćenju.

Iako je predsjednik Vlade Andrej Plenković nekoliko puta zatražio odgovornost svih članova uprave, bilo hrvatskih, bilo mađarskih - to je zasada učinilo dvoje Mađara dok troje hrvatskih članova uprave čeka sjednicu NO koja je zakazana za 21. rujna na kojoj će odbor na prijedlog Vlade očito opozvati hrvatske članove uprave kada to već nisu sami napravili. Ostavke su dali Sandor Fasimon na mjesto predsjednika Uprave INE, a ranije je opozvan Gyorgy Patko, donedavni direktor Komercijalnih poslova i optimizacije koji je bio prvi nadređeni Damiru Škugoru.

 

Podsjetimo, pod sumnjom da su preprodajom plina Inu oštetili za više od milijardu kuna uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik HOK-a Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Dane Škugor i Ratkić pušteni su da se brane sa slobode. 

Protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 mil. kn, a Josip Šurjak za 68,9 mil. kn. Na računu njihove tvrtke OMS Ulagenje ostalo još preko 200 mil. kn protuzakonito ostvarene dobiti. Osumnjičenima je blokiran najveći iznos u hrvatskoj povijesti, čak 813 mil. kn. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena Ini i veća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!