Filipović: Hrvatski plin ići će hrvatskim građanima, institucijama i tvrtkama

07.09.2022.

13:16

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/P.F./HRT

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Foto: HTV / HRT

Nastavlja se afera s preprodajom plina u kojoj je oštećena INA. Sandor Fasimon ponudio je ostavku na mjesto predsjednika Uprave INA-e. Održan e sastanak ministra gospodarstva Davora Filipovića s predstavnicima mađarskog MOL-a.Predstavnici MOL-a shvatili poruku premijera Plenkovića

Ministar Filipović nakon sastanka s predstavnicima MOL-a je dao izjavu.

- Mogu Vas informirati da su shvatili poruku premijera Andreja Plenkovića kako Uprava INA-e više nema povjerenje Vlade. Zato je danas predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon podnio ostavku, rekao je.

- U razgovoru s njima istaknuo sam kako kada otvorite brojne knjige koje se odnose na korporativno upravljanje onda se kao primjeri najvećih korporativnih skandala u pravilu navodi Enron, WorldcCom, Lehman Brothers, a da će nažalost i ovaj primjer korporativnog skandala u INA-i isto tako jednom ući u te knjige, rekao je.

Skandal posljedica lošeg korporativnog upravljanja

- Taj korporativni skandal posljedica je lošeg korporativnog upravljanja u INA-i koji je omogućio da menadžeri četvrte razine, a na temelju ovlaštenja uprave, donose odluke koje imaju katastrofalne reperkusije na poslovanje poduzeća. Inzistirat ćemo na promjeni sustava korporativnog upravljanja, inzistirat ćemo na reviziji koju sam zatražio, a Vlada će NO-u sutra predložiti da se hrvatski članovi uprave INA-e razriješe, istaknuo je Filipović.

Hrvatski plin ići će hrvatskim građanima, institucijama i poduzećima


- Poruka koju sam također poslao predstavnicima MOL-a je da INA u 2022. godini planira proizvesti 703 milijuna kubika plina i da sav taj plin koji je proizveden u Hrvatskoj treba ići hrvatskim građanima, institucijama, bolnicama, dječjim vrtićima i to po prihvatljivoj cijeni, naglasio je.

Sljedeći tjedan ćemo imati ponovno sastanak kada će doći i uzeti u obzir sve ovo što sam im ja danas rekao. Vlada će odluku da hrvatski plin ide hrvatskim građanima i hrvatskim poduzećima donijeti idući tjedan, kazao je.

Na pitanje novinara znači li to da će se zabraniti izvoz plina iz Hrvatske ministar Filipović je ponovio da će Vlada dijeti odluku kojom će se naložiti INA-i da sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj mora prodavati hrvatskim građanima, institucijama i poduzećima, rekao je.

Vlada će inzistirati na smjeni svih članova Uprave

Ponovio je daće Vlada inzistirati na smjeni svih članova Uprave INA-e.

- To sam komunicirao i s predstavnicima MOL-a danas. Oni su shvatili poruku premijera Plenkovića. gospodin Fasimon je podnio ostavku, a inzistirat ćemo da odu i ostali članovi. Uprava je kolektivno tijelo u kojem mađarska strana ima većinu. prema tome, cijela uprava mora otići, istaknuo je.

. Imamo situaciju jednog velikog korporativnog skandala. Uprava je odgovorna za vođenje poslova društva. Nikad se ovakvo što nije dogodilo. Prema tome, jedino logično je da cijela Uprava ode. Na tome ćemo inzistirati i to je ono što će se u konačnici dogoditi, uvjeren je ministar Filipović.

Dodao je kako će sjednica Nadzornog odbora INA-e biti 21. rujna.

Nastavak razgovora s predstavnicima MOL-a idući tjedan

- Nastavit ćemo razgovore sljedeći tjedan jer su predstavnici MOL-a rekli kako oko nekih pitanja moraju obaviti dodatne konzultacije u Mađarskoj. Neki njihovi stavovi će biti jasniji sljedeći tjedan. Međutim, u situaciji ovakvog korporativnog skandala ne vidim kako može bilo kakva odluka ići u smjeru nego da svi odu. Način korporativnog upravljanja se mora mijenjati da bi INA u budućnosti funkcionirala normalno, onako kako treba poslovati, kazao je Filipović.

- Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene upravljanja. Uprava društva odgovorna je za vođenje poslovanja, a NO to nadzire. Ovdje sustav korporativnog upravljanja omogućava da najniže razine donose određene odluke i da to uopće ne ide preko NO-a, a dijelom ni preko Uprave, rekao je Filipović.

- Oni su svjesni situacije i svjesni su da se te stvari moraju mijenjati i to su mi dali do znanja, dodao je.

Upitan ima li Hrvatska instrumente u rukama što se tiče vlasništva, Filipović je rekao da država uvijek ima mehanizme kako zaštititi svoje interese.

- Postoji hrvatski plin. To je plin koji se proizvodi u Hrvatskoj. Vlada mora naći mehanizme kako da taj plin ide hrvatskim građanima. Nema tu što je kome u redu, Vlada će donijeti odluku da to ide hrvatskim građanima. Plin koji se proizvede u Hrvatskoj pomoći će i hrvatskim građanima i poduzećima, rekao je Filipović.

Kako neslužbeno doznaje HRT nakon što je predsjednik Uprave INA-e podnio ostavku na tu funkciju, Vlada bi sutra trebala poslati prijedlog Nadzornom odboru o opozivu dužnosti hrvatskih članova uprave. No ništa bez suglasnosti svih strana u NO. U slučaju odlaska dobit će otpremninu.

- Danima smo slušali bombastične izjave i najave. I predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović danima su pozivali na odgovornost i na ostavke svih članova Uprave INA-e, bilo mađarskih, bilo hrvatskih, pa tako i samog predsjednika Uprave INA-e. Očito su njihovi pozivi i njihove izjave urodili plodom jer danas je predsjednik Uprave Sandor Fasimon podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave INA-e. Kako stoji u priopćenju, kaže da se ne osjeća dijelom tih nezakonitih radnji koje je prije svega predvodio Damir Škugor, prvookrivljeni u ovoj plinskoj aferi, koji je zajedno sa svojim suradnicima oštetio naftnu kompaniju za više od milijardu kuna. Isto tako kaže da osjeća prezir prema njegovim postupcima. Na toj funkciji ostat će dok se za njega ne nađe adekvatna zamjena, odnosno dok na njegovo mjesto ne dođe novi predsjednik Uprave INA-e, izvijestila je u Vijestima HTV-a novinarka Matea Šeparović.

- Logično je zaključiti da bi se s ovim postupkom moglo zakotrljati i stanje u cijeloj upravi INA-e. Traje sastanak ministra Filipovića s predstavnicima MOL-a i njegova izjava očekuje se oko 14 sati. Tu se očekuje, neslužbeno se može čuti, da će pasti cijela Uprava INA-e. Na jedan način ni nema drugog načina u ovoj situaciji nego da Nadzorni odbor na prijedlog Vlade smijeni tri člana Uprave. Međutim, i da se to dogodi, to mora odobriti i mađarska strana. Naime, njihovi glasovi su u svim odborima presudni jer u Nadzornom odboru, Upravnom ali i direktorskom odboru ima više mađarskih članova nego što ima hrvatskih, dodala je Šeparović.

- Podsjetimo, cijela ova afera oštetila je naftnu kompaniju za više od milijardu kuna. Damir Škugor, Josip Šurjak i Goran Husić i dalje se nalaze u istražnom zatvoru, dok su prije nekoliko dana zatvor napustili Škugorov otac Dane Škugor i Marija Ratkić, donedavna predsjednica Uprave Plinara istočna Slavonija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!