Afera u Ini: Međusobna prozivanja ne prestaju

03.09.2022.

19:44

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Tjedan dana od afere u INA-i

Tjedan dana od afere u INA-i

Foto: Robert Anic / HTV/PIXSELL

Tjedan dana nakon uhićenja petero osumnjičenih, afera s preprodajom plina i dalje potresa Hrvatsku. Dok se traže razlozi i utvrđuju posljedice, ne miruje ni politička scena.

Lanac afere bio je osmišljen s ciljem, smatra bivši Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina. I u tom lancu vidi nekoliko koraka u kojima se mogao prekršiti zakon, počevši od Ine.

- Ako se pojavi čovjek, kao što se očito, mislim, neću prejudicirati ništa, pojavio, koji izvrgava sustav, koji je očito radio neke stvari, to je prvi korak. Znači, to je već prvi korak, ako se to dokaže, to je, siguran sam, dio krivnje, izjavio je Želimir Šikonja, predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa.

Enormna zarada stigla je nakon porasta cijena plina na tržištu.

- Što se tiče firme OMS, čak mislim da ove neke stvari su možda i njih iznenadile. Kad su ušli u taj posao, bila je zarada sigurno dobra, ali vjerujem da ova priča nije bila, dodaje Šikonja.

Da Uprava Ine zbog ovog slučaja mora odgovarati i da tek nakon nje ulogu ima Nadzorni odbor, tvrdi stručnjak za istraživanje ugljikovodika Ivica Jakić. Mišljenje ima i o okrivljenoj petorci.

- Oni su našli jednu izuzetno dobro osmišljenu nišu u kojoj su se ponašali, a to je što njima de facto prvi kupac, objektivno govoreći, lege artis, oni su poslali robu prvom kupcu, koji je društveno prihvatljiva tvrtka. Međutim, oni su dalje s tog računa, odnosno s te tvrtke prodavali u inozemstvo. Znači, stavili su "međutrgovca" unutra, istaknuo je Ivica Jakić, stručnjak za istraživanje ugljikovodika.

Taj je "međutrgovac" bila Plinara istočne Slavonije. Novoizabrani predsjednik njezine uprave Mario Naglić, koji je na to mjesto došao umjesto uhićene Marije Ratkić, još je jučer istaknuo koji će mu biti prvi potez.

- Činjenica je da ćemo zatražiti nezavisnu reviziju svega i temljem toga dalje odrediti smjer kojim će Plinara ići, rekao je jučer Mario Naglić, predsjednik Uprave Plinare istočne Slavonije.

Istodobno, analizira se i šteta koju je pretrpjela Ina.

- Ina je oštećena, po meni, na način što nije prodala plin bolje nego što je mogla, tvrdi Šikonja.

- Prije nego što ugovor vama dođe na potpis, mora proći cijeli niz instanci pravnih i financijskih. Kad ugovor dođe do vas, praktički, možete ga potpisati ipak jednostavno. Znači, tu je priča izvrdana, ja bih rekao, dodao je.

Osim na loše funkcioniranje sustava, oporba i dalje upozorava na političku odgovornost.

- Plenkovićeva Vlada nije u stanju osigurati niti da se ne krade, niti da novac građana bude upotrijebljen da se njima osigura bolji život. I dok god ova ovakva korumpirana vlada ne bude promijenjena, u Hrvatskoj bolje neće moći biti, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Šef SDP-a rekao je to u Požegi, a odgovorila mu je požeško-slavonska županica, ujedno članica Predsjedništva HDZ-a.

- Svjedočimo nastupima Socijaldemokratske partije i njenog predsjednika Peđe Grbina, koji se u ovom slučaju postavlja kao profiter. Za razliku od SDP-ovih vremena, danas u Hrvatskoj institucije koje se bave ovakvim stvarima su neovisne, nepristrane i slobodne u svom radu, izjavila je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica i članica Predsjedništva HDZ-a.

I dok međusobna politička prozivanja ne jenjavaju, pravosudni rasplet cijele priče tek se očekuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!