Oporba zbog pljačke u Ini traži ostavke i smjene

06.09.2022.

07:47

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Plinska afera

Plinska afera

Foto: HTV / HRT

- Imate znatan rast BDP-a, uspješnu turističku sezonu, veliku količinu europskog novca koji ulažete u razvoj Hrvatske, pripremate mjere pomoći građanstvu i gospodarstvu kako bi se svladala kriza uzrokovana energentima i onda se nekoliko ljudi zaigra upravo s tim energentima i krene u operaciju koju je, srećom, država prepoznala i taj je novac spašen. To je frustrirajuća situacija i čovjek se zapita kako je to moguće, rekao je Mario Kapulica iz HDZ-a u emisiji U mreži Prvog.

Galerija
Mario Kapulica, Foto: HTV/HRT
Vesna Vučemilović, Foto: HTV/HRTDomagoj Hajduković, Foto: HTV/HRT

- Onaj tko je to trebao prepoznati i spriječiti da se dogodi jest kompanija, govori i dodaje kako je posebno frustrirajuće to što čovjek koji je u sve ovo umiješan ima člansku iskaznicu HDZ-a.

- Meni je neshvatljivo da netko tko ima člansku iskaznicu HDZ-a, tko se kandidirao za naš Gradski odbor i nije prošao, tko se kandidirao da bude izaslanik na našem saboru i nije prošao, koji nije u životu dao nijednu političku izjavu, a govori se da je on praktički došao u Inu, mahao Mađarima članskom iskaznicom HDZ-a i oni su rekli O. K., nema kontrole, nema revizije, ističe Kapulica.

- Da je taj čovjek član HDZ-a i drži se statuta i programa, sigurno to ne bi radio, dodao je.

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista rekla je kako će se danas održati zajednička sjednica svih oporbenih stranaka u Saboru. Istaknula je kako treba posvetiti pozornost ovoj aferi i kriminalu.

- Vlada Andreja Plenkovića proglasila je u travnju stanje ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja za zaštitu sigurnosti opskrbe plinom RH. Znači, mi imamo krizni tim na čelu kojeg je ministar gospodarstva i održivog razvoja. Na temelju toga Vlada je trebala voditi računa i paziti što se događa s našom proizvodnjom i s izvozom plina koji se proizvodi u Hrvatskoj, istaknula je te dodala kako ova Vlada ne može izbjeći odgovornost jer je sama donijela dokumente koji je obvezuju da posebnu pozornost posveti upravo tomu.

Naglašava kako je oporba prepoznala ozbiljnost situacije, a Hrvatski suverenisti će tražiti da se aktivira članak 26 Zakona o energiji i da se stavi moratorij na izvoz hrvatske sirove nafte i prirodnog plina.

Domagoj Hajduković, Socijaldemokrati, osvrnuo se na aferu i rekao kako ne zna što ga više zabrinjava.

- Ako je točno ono što je rekao premijer, a to je da se o aferi ništa nije znalo, onda je frustrirajuće da Vlada ne kontrolira jednu od strateških tvrtki, također se postavlja pitanje koje ljude delegira u Nadzorni odbor i Upravu. Ako je odgovor drugačiji, da je Uprava sve ovo znala, onda je to još više zabrinjavajuće jer je koruptivna hobotnica dosegnula do samog vrha, naglasio je.

Govori kako se ovaj zajednički sastanak oporbe može staviti pod nazivnik „odgovornost”.

- Trebamo staviti na stranu sve moguće razlike i pozabaviti se ovim pitanjem bez presedana jer moramo moći efikasno gospodariti i upravljati svojim resursima, rekao je i dodao kako će sa zaključcima ovog sastanka ići prema Vladi, ali i prema javnosti.

Rejting HDZ-a je u padu, na pitanje izaziva li to bojazan u stranci, Kapulica je rekao da je rejting prolazna stvar i ako je pad od nekoliko posto cijena onoga što plaćaju trenutačno, to nije puno.

- Oporba želi politički profitirati i s ovim prosvjedom najavljenim za subotu, to već postaje „džihad” protiv HDZ-a gdje se koriste sva sredstva, govori Kapulica.

Naglašava kako već godinama postoji problem upravljačkog modela upravljanja Inom koji sprječava hrvatsku komponentu u toj kompaniji.

- Zatražili smo smjenu cijele Uprave i ovo je prilika da otvorimo razgovor o poziciji ove kompanije i modelu njezina upravljanja, istaknuo je.

Vučemilović je naglasila kako se moramo napokon početi ponašati kao neovisna i suverena država i isto tako raspolagati svojim prirodnim bogatstvima.

- Hrvatska iz vlastitih izvora proizvodi i više nego što je potrebno plina za sigurnu opskrbu kućanstava, a vidimo da taj plin može biti i mnogo jeftiniji nego što je sada, govori i dodaje kako se ova Vlada ne može abolirati od odgovornosti, a regulatorne agencije su očito, kako kaže, spavale.

Što se tiče prosvjeda građana u subotu, Socijaldemokrati i Hrvatski suverenisti ga podržavaju.

Hajduković je rekao kako apsolutno treba tražiti odgovor Ine glede novonastale situacije. Naglašava kako nije moguće da o aferi nitko ništa nije znao.

- Nije samo Ina u pitanju. Bojim se što bi se dogodilo da se malo počne „grebati” po HEP-u, Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama. Radi se o upravljanju našim strateškim resursima. To se mora iz temelja mijenjati i ako smo trebali povod za to, ovo je idealan trenutak, govori Hajduković.

- Zbog kriminala pojedinaca mi imamo efekt koji se odražava na gospodarstvo i na standard građana. To nijedna država ne smije dopustiti, naglasila je Vučemilović.

Hajduković je zaključio kako krizne situacije traže krizne mjere i određenu dozu jedinstva i ozbiljnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!