Jakić: Uprava mora odgovarati, tek poslije dolazi Nadzorni odbor

03.09.2022.

10:26

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Ivica Jakić

Ivica Jakić

Foto: Studio 4 / HRT

Diplomirani inženjer strojarstva i stručnjak za istraživanje ugljikovodika Ivica Jakić rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući aferu plinski biznis i izvlačenje više od milijardu kuna iz Ine, da je u takvim poslovima odgovorna Uprava te da ona mora odgovarati, a da tek poslije nje dolazi Nadzorni odbor.

U akciji, koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja zbog pljačke Ine našli su se direktor Inina Sektora za trgovinu prirodnim plinom Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.


Jakić je rekao da u velikim tvrtkama kao što je Ina sigurnosni mehanizam itekako mora biti poštivan, ali da nije siguran da je u slučaju Ine to u cijelosti bilo ispunjeno.


Rekao je da je za kontrolu zadužena Uprava, dok Nadzorni odbor uvijek dođe post festum.


Sljedeća ključna osoba u takvim procesima je risk manager - centralna osoba između dvije strane, kupca i prodavatelja, koja odlučuje smije li se i može li se nešto prodati. On je neovisan te odgovara samo i jedino predsjedniku Uprave, rekao je Jakić. Dodao je da ne zna postoji li takva osoba u Ini.


Na pitanje je li moguće da direktor relativno niže razine može samostalno potpisivati ugovore o prodaji plina vrijednosti preko 20 milijuna eura odgovorio je da ga to iznenađuje.


- Poznavajući gdje sam radio, on ima pravo potpisivati, ali mora imati supotpisnika, tko mu to još odobrava, tko mu je suglasan za to, rekao je Jakić.


Upitan može li se sjetiti slučaja u svijetu da se energenti tvrtke prodaju po znatno nižim cijenama, a da nitko od uprave ne reagira, Jakić, koji je bio i predsjednik energetske kompanije za istok Europe, rekao je da je bilo takvih slučajeva, ali da mehanizam obično reagira u narednih 15 dana.


- Odmah se mora znati da se nešto prodaje ispod cijene, dodao je.

Dobro osmišljena niša


Rekao je da su si umiješani u ovu aferu našli izuzetno dobro osmišljenu nišu - de facto prvi kupac im je bila društveno prihvatljiva tvrtka, Plinara istočne Slavonije.


- Tvrtka koja je vezana s lokalnom samoupravom, koja je idealan kupac jer se smatralo, jer se tako možda predstavljalo, da će taj plin završiti na plinskim brojilima građana, da bi to bila subvencionirana cijena, rekao je Jakić.


- Međutim, oni su dalje s tog računa, odnosno s te tvrtke prodavali u inozemstvo. Dakle, stavili su međutrgovca unutra koji je na neki način trebao dati do znanja da taj plin ide sve u redu, dodao je.


Jakić je rekao da je u ovakvim poslovima odgovorna Uprava.


- Uprava mora odgovarati. Isključivo Uprava. Tek poslije nje dolazi Nadzorni odbor i tek poslije nje dolazi osnivač, to je skupština osnivača, koju čine s naše strane hrvatska Vlada i mađarska strana. Ali Uprava je ta koja je isturena i zbog toga je ona Uprava, ona upravlja. Nadzorni odbor nadzire, ali s jednom distancom, tek kad se nešto donese, kad je problem, i oni nadziru što radi Uprava, rekao je.


Međutim, rekao je i da ugovori nisu "iskakali" ako su ispunili sve uvjete.

Europa na prekretnici


Jakić je komentirao i prekid opskrbe plinom iz Rusije Sjevernim tokom 1, rekavši da je Europska unija "prespavala", nije se pripremila i nije shvaćala ozbiljno da će doći do te situacije. Ustvrdio je da dodatni dobavni pravci nisu dostatni te da je Europa sada na prekretnici - uzimati li i dalje plin s ruskog tržišta, samo smanjenim kapacitetom, i jesu li alternativni pravci dostatni da se prebrodi zima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!