21:27 / 31.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Ministarstvo gospodarstva: Nije se odustalo od "crnih lista" trgovaca

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Država ne odustaje od "modela crnih lista" za trgovce koji bi zamjenu kune eurom iskoristili za neopravdano dizanje cijena, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

- Nije točna informacija kako je Ministarstvo odbacilo mogućnost korištenja takvog modela i u Hrvatskoj. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja razmatra sve raspoložive opcije, od uvođenja etičkog kodeksa do objave crne liste, kako bi se očuvala sigurnost kupovine potrošačima, a euro uveo na učinkovit i transparentan način, kaže se u priopćenju, koje je reakcija na medijske objave prema kojima crnih lista neće biti.


- Stručne službe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja analizirale su iskustva i propise europskih zemalja koje su posljednje uvodile zajedničku valutu. Jedan od kontrolnih modela koji su neke države članice koristile bila je i objava tzv. crne liste trgovaca koji su neopravdano podizali cijene, dodaje se, te se ističe da će u procesu zamjene hrvatske kune eurom jedno od najvažnijih postulata biti zaštita potrošača od neopravdanog povećanja cijena.


Glavne mjere zaštite potrošača u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj bit će dvojno iskazivanje cijena, primjena fiksnog tečaja konverzije prilikom preračunavanja, nadzor nad trgovcima i pružateljima usluga, te praćenje kretanja cijena najčešće korištenih proizvoda na tržištu, kažu u Ministarstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!