16:58 / 25.01.2022.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT

Mljekari nezadovoljni otkupnom cijenom: "Radimo s gubitkom"

Računicu ruši cijena mlijeka

Računicu ruši cijena mlijeka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Od lani više od 500 gospodarstava ne isporučuje mlijeko, pa ga sada mljekarama predaje njih manje od 3500. Pala je i proizvodnja mlijeka za jedan do dva posto. Već godinama ne podmirujemo ni polovinu vlastitih potreba za mlijekom. Uz to proizvođači upozoravaju i da je sadašnja otkupna cijena neodrživa, posebno nakon prošlogodišnjeg enormnog poskupljenja stočne hrane.

Farma za poželjeti s ukupno 140 krava, junica i teladi, a 64 krave su na mužnji. Vrhunska genetika u koju ulaže obitelj Čolik iz Velikog Grđevca daje godinama i izvrsnu mliječnost, no računicu ruši cijena mlijeka.    


- Zadnja cijena što smo dobili je 2,80 kn, to ne podmiruje troškove proizvodnje. Svi kalkuliraju na koji bi način jeftinije proizveli to mlijeko, ali to je više nemoguće. Ako kravama ne dajemo premikse, ne dajemo soju, proteine, mi nemamo mliječnost, a kad se to sve izračuna, mi radimo s gubitkom, kaže Ivan Čolik.


- Dižemo se u pola 6, radi se cijeli dan, nekad do ponoći, kaže Marko Čolik.


Svog su otkupljivača pitali i kakve su mogućnosti da uskoro poveća otkupnu cijenu jer cijena je mlijeka u trgovinama porasla.  


- Zovemo mi redovito, ali mi smo si sami krivi. Nama nitko neće sam dati cijenu ako se mi ne potrudimo, ne udružimo na neki način, ne dignemo svoj glas, kaže Ivan Čolik.


I Katalenićevi iz Gudovca imaju već više od dva desetljeća uzorno gospodarstvo, farmu mliječnih krava.


- Katastrofa. Dosad se sve to nekako prelamalo s poticajima, a sad, kako je krenulo povećanje cijena inputa soje, kukuruza, da ne govorimo o gnoju, koji je 300 posto otišao gore, sad je beznadna situacija. Ako se ubrzo nešto ne riješi s otkupnom cijenom mlijeka, ja mislim da mi nećemo moći dugo funkcionirati, kaže Mirko Katalenić.


Iz Hrvatske poljoprivredne komore se čuje kako mljekare najavljuju povećanje od 10 lipa po litri dok proizvođači tvrde kako je nastavak proizvodnje moguć samo uz rast od 40 lipa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!