Modernizira se brodogradilište Punat na otoku Krku

12.02.2023.

07:00

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Modernizira se brodogradilište Punat na otoku Krku

Modernizira se brodogradilište Punat na otoku Krku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Brodogradilište Punat na otoku Krku u sto prvu godinu neprekinutog rada ulazi u znaku ekologije i modernizacije vrijedne 50 milijuna kuna. Produžava se obalna linija jer stiže novi travel-lift najširi na Mediteranu, te grade suvremene ekopraonice za brodove. Knjiga narudžbi im je puna, no radne snage, posebno na otoku, nikad dovoljno, pa nove radnike primaju tijekom cijele godine.

Navozi u brodogradilištu Punat  odlaze u povijest. Ustupaju mjesto travel-liftu od 500 tona s bazenom širine impozantnih 16 metara za prihvat katamarana. 

- Mi radimo i s nacionalnim brodarom i želimo zadržati to tržište. U konačnici razvija se i projekt riječke marine gdje bi trebalo biti i monotrupaca, a pretpostavljam i katamarana pogotovo ovih turističkih za čarter. Vjerujem da ćemo tu otvoriti jednu od niša, rekao je Mario Wagner, direktor brodogradilišta Punat.

Novi travel-lift prvi takav na Mediteranu i nove eko-praonice za brodove sa separatorima za otpadne vode ujedno su velik ekološki iskorak; jer će maksimalno štititi more. 

- Cijela ova investicija se svodi na to da se zaštiti more, da manje prljavštine ide u more, da sve ostane na kopnu, kazao je Nikola Mrakovčić, voditelj Službe mornara u Brodogradilištu Punat. 

U brodogradilištu je stalno zaposleno pedesetak ljudi, i osim jednoga baš svi su s otoka. No stalno nedostaju pojedine struke: brodski mehaničari, bravari, brodoplastičari. 

- Ja sam iz Punta, tu baš domaći, meni odgovara, evo samo 2 minute sam ovdje od doma. Gledajte, uvjeti su dobri, radim već 20 godina, izjavio je Zoran Vulin, voditelj nabave u Brodogradilištu Punat.

- Generalno ekipa koja radi je izuzetno mlada; mi smo pred nekoliko godina imali prosjek godina 41, a budući da svakim danom praktički primamo nove mlade, vjerujem da je sad ta granica još i niža, dodao je Wagner.

U drugo stoljeće svoga rada brodogradilište Punat ulazi pomlađeno i osnaženo, s ciljanim investicijama i detektiranom potražnjom. Upravo redovito osluškivanje tržišta i stalne inovacije, formula su za opstanak i primjer mnogima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!