Sveučilište u Splitu organizira akciju za ukrajinske izbjeglice

21.03.2022.

12:10

Autor: Zoran Kukilo/Rat u Ukrajini/IMS/I.Z./HRT

Sveučilište u Splitu organizira akciju za ukrajinske izbjeglice

Sveučilište u Splitu organizira akciju za ukrajinske izbjeglice

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Splitsko Sveučilište organizira akciju pomoći za raseljene osobe iz Ukrajine, koja počinje danas. Tako su se pridružili nizu akcija u Splitu i Dalmaciji, kojima se prikuplja pomoć za ukrajinske izbjeglice. Izbjeglica je svakim danom sve više u Hrvatskoj, ali i Dalmaciji. Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić rekao je u HRT-ovoj emisiji "Rat u Ukrajini" kako je Sveučilište organiziralo da se na dva načina može pomoći ukrajinskim izbjeglicama, ali i općenito ukrajinskom narodu. 

"Prvenstveno hrana i osnovne kućne potrepštine"

- Od strane Sveučilišta bit će uplaćen određeni iznos u Crveni križ, koji će dalje distribuirati novac. A s druge strane zamolili smo sve sastavnice, sve studente, profesore, sve djelatnike Sveučilišta da daju svoj doprinos i da pomognemo Ukrajini, ukrajinskim izbjeglicama i ukrajinskom narodu, poručio je.

Ljutić je naglasio kako su formirali pakete na dobrovoljnoj bazi, onoliko koliko tko može donirati.

- Prvenstveno hrana i osnovne kućne potrepštine da se stave u taj paket, dodao je.

Nakon prikupljanja svih tih paketa pomoći ovoga tjedna, odvest će se u Crveni križ, koji će te pakete proslijediti najpotrebitijima. 

"Svačiji doprinos, pa i najmanji, puno znači"

Rektorski zbor je prije nekoliko dana u Rijeci razgovarao kako bi se moglo pomoći studentima iz Ukrajine, ali ne samo njima, već i kolegama profesorima da mogu participirati u radu naših sveučilišta.

Dvadeset tisuća studenta i oko dvije tisuće zaposlenih je dobra baza za ovotjednu humanitarnu akciju.

- Svačiji doprinos, pa i onaj najmanji, znači. Bitno je da se svi odazovemo, jer kada se svi udružimo, onda možete misliti koliko je to kamiona hrane i potrepština. Nije bit samo u velikoj donaciji. Veliku donaciju dat će Sveučilište iz svojih financijskih sredstava, ali je bitno da svi pridonesemo i prepoznamo što je bitno. A to je da naše srce kuca za ljude koji su prognani iz svojih domova, za izbjeglice, za ljude koji su gladni i njima treba pomoć. Mislim da naš narod najbolje zna što to znači i da će tako naše Sveučilište, naši studenti, djelatnici i profesori doprinijeti pomoći Ukrajini, poručio je Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!